Index Vakbarát Hírportál

Minden régi adat örökre eltűnt a MySpace-ről, duckface-ek milliói mentek a kukába

2019. március 18., hétfő 12:47

Minden, 2015 előtt feltöltött zene, videó, kép és bármilyen fájl eltűnt a MySpace-ről, a közösségi média hajdani legnagyobbjáról. Ez nem csak a duckface történészeinek lesz fájdalmas, de tanulságos lehet azoknak is, akik azt hiszik, a virtuális életük megmarad az örökkévalóságnak.

A MySpace sajnálkozásának hangot adva elismerte, hogy a szervereiről eltűnt minden egyes fájl, amit a felhasználók 2015 előtt töltöttek fel hozzájuk. Ezeket már nem is tudják sehonnan visszavarázsolni, biztonsági mentések, backup fájlok sincsenek, mindennek annyi.

Egy évvel ezelőtt történt, hogy lejátszhatatlanok lettek a MySpace-en a zenelinkek és sok minden egyéb. A MySpace valamikor az egész internet egykori legnagyobbja, a Facebook-korszak előtti királya volt, ahová napi 2-300 ezer új felhasználó jött, és 2006 karácsonyán hivatalosan is a net legnagyobb látogatottságú oldala lett. A Facebook megjelenését követően azonban zuhanórepülésbe kezdtek, amit közmegítélés szerint annak köszönhettek, hogy kényelmesen ültek a babérjaikon, és a nem reagáltak érdemben az új szituációra. Ők, akik a régi szép napokban utasítottak el 12 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot is, később rongyos 35 millió dollárért keltek el.

A MySpace rendszeres halálhírei ellenére még ma is létezik, még ha vegetál is. Most azonban kénytelenek voltak elismerni, hogy egyszerűen elvesztették a feltöltött fájlok nagy részét, mindent, amit négy évvel ezelőttig kerültek fel hozzájuk. Ennek állítólag egy rosszul sikerült szervermigrálás az oka, mindez pedig visszavonhatatlan. Ha nem is a nagy francia enciklopédiáról van szó, ez így is jelentős (pop)kulturális veszteség.

Mint arra többek között a Boing Boing felhívja a figyelmet, a tömeges adatvesztés mindenkinek tanulságos lehet, akik abban a hitben élnek, hogy a mondjuk a Facebookra, Instagramra feltöltött dolgaink mindig meglesznek. Mint írják, még a világ legnagyobb platformjainál sem lehet abban bízni, hogy majd ők megvédik az adatainkat. Jobb magunknak is több helyre lementeni mindent, illetve ott van még az Internet Archive is másik megoldásnak. És utólag is köszönjük az iwiwnek, hogy amikor leállt az egykori magyar Facebook, ők lehetővé tették a felhasználóknak az egyszerű letöltést.

Rovatok