Index Vakbarát Hírportál

Óriási meteorrobbanást észlelt a NASA 25 km-re a Földtől

2019. március 18., hétfő 11:30

Rendkívül nagy, sokévente csak egyszer tapasztalható robbanást azonosított be a NASA a légkörben, 25,6 kilométeres magasságban a földfelszíntől. A hatalmas tűzgömböt az amerikai hadsereg észlelte, most pedig a NASA meghatározta a robbanás okát: egy nagyméretű meteor égett el látványosan a Bering-tenger felett.

A hírekbe korábban nem került be a még 2018 végén (közelebbi időpontot most sem említenek) történt robbanás, amely a NASA közlése szerint a hirosimai atombombánál tízszer több energiát szabadított fel. A robbanást amerikai katonai műholdak észlelték a Bering-tenger fölött, nem messze a csendes-óceáni orosz partoktól. A NASA közlése szerint ez volt az évszázad második legnagyobb meteorrobbanása, csak a 2013-as cseljabinszki előzi meg.

A meteor 25 kilométerrel a földfelszín felett robbant fel a légköri súrlódásnak köszönhetően. Az esetről más beszámolók egyelőre nem érkeztek, azonban egy forgalmas légi folyosó közelében történt, ezért a NASA illetékesei most a légitársaságokhoz fordulnak, hogy azok nem észlelték-e a nagy erejű robbanást.

2018-ban egy hasonló meteorrobbanást sikerült lefotóznia a Himawari műholdnak:

Rovatok