Index Vakbarát Hírportál

Űrherpeszt talált a NASA az űrhajósokon

2019. március 18., hétfő 13:41

A NASA figyelmeztetést adott ki az űrutazás egészségügyi veszélyeiről, miután vizsgálataik az űrhajókon és a nemzetközi űrállomáson szolgáló több űrhajósnál is kimutatták a herpeszvírust.

Nyugalom, nem egy, az űrben elkapott újfajta vírusról van szó, csak az ismert földi variáns reaktiválódásáról. Bár a már az űrutazás előtt a szervezetben lévő vírus csak néhány asztronautában „ébredt fel”, a NASA szerint így is komolyan kell venni a problémát, mert hosszabb űrutazásoknál, például majd az emberes Mars-expedíciókon ez többeknél jelentkezhet.

Az „űrherpesz” a fenti körülményeknek és az immunrendszer gyengébb ellenállásának tudható be. A mikrogravitáció, a kozmikus sugárzás, a rendkívül nagy G-erő együtt az olyan szokásos stresszorokkal, mint a tartós magány és a megváltozott alvási ciklus nem tesznek jót akkor sem, ha egyébként a szervezet immunrendszere éppen ezek miatt teljes üzemfokon működik az űrutazás során.

Az űrutazások során a NASA folyamatosan monitorozza az űrhajósok egészségét, vizsgálják a nyál, vizelet- és vérmintáikat. A most a Frontiers in Microbiology folyóiratban tálalt eredmények szerint jól látszik a megemelt kortizol és az adrenalintermelés – mindkettő jellegzetes stresszhormon. Ezzel összefügg, hogy gyengébben teljesítenek az űrhajósok immunsejtjei; ez még két hónappal az űrutazás után is gyakran kimutatható. Az egészségügyi vizsgálatok a missziót teljesítő űrhajósok 53-61 százalékánál kimutatták a herpesz vírust. Ez jóval magasabb arány a küldetés előtti vagy az azt követő mintákhoz képest, és minél hosszabb az űrutazás, annál valószínűbb, hogy kijön a herpesz az űrhajósokon.

(Borítókép: NASA)

Rovatok