Index Vakbarát Hírportál

A legbénább paintekből is élethű fotókat csinál egy pillanat alatt az Nvidia

2019. március 19., kedd 14:16

Itt az ovisoknak is játszi könnyedséggel kezelhető fotórealisztikus kamuképszoftver, amivel, ha megvan a megfelelő eszköz, tényleg bárki képes élethű fényképeket csinálni a semmiből. Az Nvidia mesterséges intelligencián alapuló új képalkotó rendszerét kell még fejleszteni, de az már most látszik, hogy a hétköznapi használaton kívül ez simán forradalmasíthatja a játékfejlesztést és az építészeti látványtervezést is.

Az Nvidia AI új szemfényvesztését GauGAN-nek keresztelték el, és bár még csak egy demóvideó van róla, az elég meggyőző: az ígéretek szerint a segítségével néhány másodperc alatt hoznak majd létre hitelesnek tűnő tahiti tájképfotókat egy négyéves gyerek átlagos kézügyességével. Ami egyfelől biztos szuper, másrészt viszont egy újabb lépés afelé, hogy senki ne higgyen a saját szemének sem, mert pillanatokon belül tömegével jönnek meg az instant előállítható, mesterséges intelligencia alapú hamis fotók. A képi bizonyítékok hitelességének lassan befellegzik.

Az Nvidia AI-járól mi is többször lelkendeztünk már, hiszen a mesterséges intelligenciájuk félelmetesen (ez itt szó szerint értendő) jó utcaképeket és közel fotóminőségű arcokat rajzol. Miközben a technika jól használható a hibás fényképek javításában és demokratizálhatja a gémervilágot, potenciálisan a valóságba vetett hitünket is alááshatja.

Most az Nvidia a saját GTC 2019 konferenciáján jelentette be a GauGAN-t, mely az általuk fejlesztett neurális hálózat segítségével néhány kattintás után lényegében valós időben készít fotórealisztikus képet egy primitív vázlatból.

A virtuális toll, az ecset és a kitöltő festéken kívül egy menüsor áll a felhasználó rendelkezésére, melyből kiválaszthatja, hogy az elnagyolt vonalai folyót, hegyet, fát, vízesést, erdőt, eget vagy felhőt jelölnek többek között. A rendszer multimodális, kétszer egymás után akkor is különböző fényképszerű képet kapunk, ha pontosan ugyanoda tesszük a vonalakat. Azt az Nvidia is elismeri, hogy még van mit fejleszteni, egyelőre a térformák között fura kontúrvonalak jelennek meg például, de azt ígérik, hogy a hibákat hamarosan kijavítják. A GauGAN potenciálisan játékfejlesztőknek, építészeknek és mezei felhasználóknak is hasznos lehet.

Rovatok