Index Vakbarát Hírportál

Az 50 halott ellenére kemény dió a félautomata puskák betiltása

2019. március 19., kedd 11:16 | aznap frissítve

A Christchurchben történt terrortámadás után Jacinda Ardren új-zélandi miniszterelnök bejelentette, hogy néhány napon belül beterjesztik a fegyvertartási törvény módosítását, amelyben a várakozások szerint betiltják majd a félautomata puskák birtoklását. Ez indokolt lépés lenne, hiszen számos kutatás kimutatta már, hogy ezek a nagy tűzerejű lőfegyverek okolhatók messze a legtöbb halálos sebesülésért.

Az új-zélandi város két mecsetében összesen 50 muszlim hívőt meggyilkoló és több tucat embert megsebesítő 28 éves ausztrál szélsőjobboldali terrorista több félautomata katonai puskával is rendelkezett, ezért az új-zélandi kormány elsődleges feladatának tekinti a fegyvertartási törvények (amelyek értelmében jelenleg viszonylag szabadon hozzájuthatnak civilek is hasonló fegyverekhez) szigorítását. A módosítástól legtöbben azt várják, hogy effektíve betiltják majd a félautomata puskák vásárlását, esetleg birtoklását is.

Noha a terrortámadás utáni felháborodás hevületében a miniszterelnök már hétfőre ígérte a törvénymódosítás beterjesztését, ez mégsem történt meg, ami azt jelzi, hogy még a kormány sem tudott egységes álláspontot kialakítani a kérdésben. Bár Adern bejelentette, hogy a kormánya tagjai a fegyvertartás tekintetében „teljes mértékben egységesek”, a kommentátorok mégis megjegyzik, hogy ez az egység mégsem lehet olyan teljes, ha az ígéretek ellenére hétfőn elmaradt bármiféle konkrét törvénymódosítási javaslat bejelentése. A kétségeket tovább erősítette, hogy a miniszterelnök szerint a „reform alapelveiben" egyeztek meg, tehát a tényleges lépésekről nem.

Az új-zélandiak végletesen reagáltak a fegyvertartási törvények tervezett módosítására. Voltak fegyverboltok, amelyeket megrohantak a vásárlók, hogy felvásárolják a félautomata puskák készleteit, mielőtt betiltanák őket, más fegyvertartók viszont hallgattak Ardern kérésére, és önként leadták már meglévő puskáikat, hogy azokat megsemmisítsék. Ezek egyike volt John Hart gazdálkodó, aki még a rendőrségi formanyomtatványt is megosztotta a Twitteren, amelyen kiemeli, hogy megsemmisítési céllal adja le a fegyvert.

Egészen máig egyike voltam azon új-zélandiaknak, akik félautomata puskát birtokoltak. A farmon ezek hasznos eszközök bizonyos körülmények között, de a kényelmem nem ér annyit, mint amekkora veszélyt jelent a [fegyverrel való] visszaélés. Nincs szükségünk ezekre az országunkban. Mindent meg kell tennünk, hogy [a vérengzés] soha ne történjen meg újból.

Kriminalisztikai kutatások bizonyítják, hogy megalapozott a félautomata puskák rossz híre, ezek valóban a részarányuknál sokkal nagyobb mértékben veszik ki részüket a fegyveres erőszak áldozatainak sérüléseiből és halálából. A kutatások konklúziója szerint

ha a fegyveres félautomata puskát használ hagyományos helyett, akkor nagyjából kétszer annyi áldozat sérül, illetve hal meg a lövöldözésben.

A Brigham and Women's Hospital kutató orvosai több mint 200, Egyesült Államokban történt lövöldözés adatait elemezték, amikor a támadó célja az volt, hogy egy sokak által látogatott helyszínen minél több embert meggyilkoljon. A tanulmányban kiemelik, hogy azon félautomata puskák áldozatait hasonlították össze a hagyományos lőfegyverek hatásaival, amelyek viszonylag egyszerű üzemeltetni, sokkal gyorsabban lehet velük tüzelni, és nagy tölténytárakkal szerelhetők föl.

A kutatáshoz az FBI, amerikai Szövetségi Nyomozóiroda adatait használták összesen 248 lőfegyveres támadásról, amelyek 2000 és 2017 között történtek szerte az Egyesült Államokban. Az eredmények szerint a támadások negyedében használtak félautomata puskákat (is), és a lövöldözésekben összesen majdnem 900-an sérültek meg, és több mint 700 további áldozat halt meg. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az adataikban nem feltétlenül szerepelt minden amerikai támadás a vizsgált időszakban, illetve a lőfegyveres támadás általuk használt definíciója sok esetben kizárta a bűnbandák közötti háborúskodást (azokat az eseteket vizsgálták, amikor a támadó és az áldozatok egyenlőtlen mértékben voltak felfegyverezve).

A legtöbb elemzett támadást egyetlen aktív lövöldöző követte el.

Kiderült, hogy míg félautomata puska hiányában a támadóknak átlagosan 2,5 embert sikerül megölniük és hármat megsebesíteniük, addig félautomata puskák birtokában már sokkal hatékonyabbak: 4,25 halálos áldozatot tudnak szedni, a sebesültek száma pedig átlagosan 5 és fél.

Az adatokból úgy tűnik emellett, hogy a sérülések fatalitása nem függ attól, hogy az alkalmazott puska félautomata vagy sem, minthogy mindkét esetben a lövést kapott áldozatok nagyjából 44 százaléka hunyt el. Minthogy azonban e fegyveres támadásokat általában zárt térben követik el, és a támadó közelről tüzel,

a félautomata puskák jelentősen megnövelik annak esélyét, hogy az áldozatot eltalálja egy vagy több golyó.

(Borítókép: AR-15 félautomata puskák egy amerikai fegyverboltban. Fotó: George Frey / Getty Images Hungary)

Rovatok