Index Vakbarát Hírportál

Korallzátonyokat találtak az Adriában

2019. március 19., kedd 11:28

Korallzátonyokról inkább Ausztráliára vagy a Karib-tengerre szoktunk asszociálni, a mostani felfedezés azonban sokkal közelebb van hozzánk, itt, az Adriai-tengerben. Ezért, ha nem is egyedi, de mindenképpen érdekes, hogy Olaszországban, Monopoli város közelében, találtak egy 2,5 kilométer hosszú korallzátonyt.

Az olasz korallzátony 30-55 méteres mélységben található az Adria déli részén (Monopoli Bari és Brindisi között fekszik).

A kőkorallok nemcsak a sekély trópusi vizekben képeznek nagy tömegű zátonyszerkezeteket, hanem nagyobb vízmélységben is. Harminc méteres mélységen túl is élnek kifejezetten a gyenge fényre specializált fajok, amelyek, mint az MTI írja, bámulatos alkalmazkodóképességgel veszik fel a napfény energiáját”, és még 130 méteres mélységben is képesek a fotoszimbiózisra. A növekedés és zátonyképzés ezekben a mélységekben nagyon lassan történik.

A most felfedezett korallzátony (a róla szóló beszámoló a Nature-ben jelent meg) is olyan régióban fekszik, ahova nagyon kevés napfény jut el. Színük Corriero szerint inkább fojtott, mint ragyogó. A narancstól a vörösön át az ibolyakékig terjed a skála.

A korallok nagyon elterjedtek a Földközi-tengerben, a 33 itt honos faj közül azonban nagyon kevés tartozik a zátonyképzők közé

– mondta Claudio Richter, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet munkatársa. Hozzátette: a tanulmányban bemutatott korallfajok széleskörű elterjedtsége ismert volt, azt azonban nem tudták, hogy háromdimenziós korallszerkezeteket tudnak képezni. Ebből a szempontból a felfedezés tudományos újdonság.

A tanulmány szerzői szerint valószínű, hogy hasonló korallszirtek találhatók a most vizsgált területtől 100 kilométerre délre is.

Rovatok