Index Vakbarát Hírportál

Szén-monoxid-jelzővel keresnék a Földön kívüli életet

2019. március 19., kedd 22:29

Egy friss kutatás megcáfolta az eddigi feltételezést, miszerint a szén-monoxid jelenléte egy egy bolygó atmoszférájában jó eséllyel ellehetetlenítette ott az élet kialakulását – a legújabb feltételezés szerint viszont pont, hogy az élet jelenlétére utalhat.

Erre az eredményre a University of California, Riverside kutatói jutottak, akik szerint űrbe telepített „szén-monoxid-jelzővel” kellene keresni a Földön kívüli élet nyomait. Az Astrophysical Journalben közölt tanulmányban Dr. Edward Schwieterman csapata két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel, amiben szén-monoxid halmozódik fel egy bolygó légkörében.

Az első verzió szerint ugyan a Föld légkörének magas oxigéntartalma mellett nem tud jelentősebb szén-monoxid felhalmozódni, 3 milliárd évvel ezelőtt ez még nem így volt, mert bár a tengerekben már hemzsegtek a mikrobiális életformák, a légkörben még elenyésző volt az oxigénmennyiség, a szimulációjuk szerint pedig ilyen körülmények között jóval magasabb lehetett a szén-monoxid koncentrációja.

A második forgatókönyv alapján a vörös törpék közelében keringő bolygók esetében írja le a szén-monoxid felhalmozódás lehetőségét, ami csak akkor fordulhatna elő az oxigén jelenléte mellett, ha élő szervezet állította volna elő azt. Persze nem a földi élethez hasonló létformákra kellene gondolni, a hasonló körülmények ugyanis lakhatatlanok lennének számukra. Ilyen csillag egyébként a Proxima Centauri is.

Schwieterman szerint a friss kutatás azrét lényeges, mert csak a Tejútrendszerben több száz milliárd bolygó lehet, és egyáltalán nem mindegy, melyikeket vizsgálják a Földön kívüli élet nyomára bukkanás reményében, és hiba lenne olyan bolygókat kizárni, amiken akár ki is alakulhatott az élet valamikor.

via Sky News

Rovatok