Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul új iPadeket dobott piacra az Apple

2019. március 19., kedd 10:04

Minden különösebb felhajtás nélkül megjelent két új iPad, és ezzel már öt olyan tablet van az Apple kínálatában, amelynek a kijelzőjére tollal lehet írni és rajzolni. Frissült a sokak által várt 7,9 colos iPad mini, és nagy meglepetésre az iPad Airnek is megjelent egy aktualizált verziója. Eközben viszont az iPad Pro 10.5 kiesett a kínálatból.

Ezzel a húzással az Apple nagyjából minden árszintet lefedett, a tollal firkálás 120 ezer forinttól indul a tavalyi iPaddel, efölé lépett most be az iPad mini 155 ezres árral, a következő szint az Air 195 ezerrel, és innentől már a tavaly ősszel bejelentett Pro modellek következnek, jóval magasabb áron: 310 ezertől egészen 690 ezer forintig. Az új iPadek vonzók lehetnek a tanulók körében, az a tapasztalatunk, hogy nagyon jól lehet tollal jegyzetelni az iPadekre, és az eszköz teljesen fölöslegessé teheti a papír füzeteket.

Jól elkülöníti az alsó kategóriát, hogy ezekkel a tabletekkel csak a régebbi Apple Pencil kompatibilis, amit még Lightning porton kell az iPadre csatlakoztatni, és emiatt kényelmetlenebb az akkumulátorának a töltése. Az eszköz tudása viszont így is kielégítő lehet, elvégre 2018 elején még ez is a Pro termékcsalád kiegészítője volt, professzionális használatra tervezve. (Az iPad Pro tolla mágnesesen tapad hozzá a tablethez, és indukciós módszerrel töltődik.)

Az iPad Air és a Mini hardvere sok szempontból jobban hasonlít az iPhone-okéra, miközben az iPad Pro felszereltsége a Macbookokéhoz közelít. 

Mint a fentiekből kiderül, az is megkülönbözteti az Minit és az Airt, hogy ezeken még Lightning port van, akárcsak az iPhone-okon, miközben a Pro tabletek usb-c csatlakozóval vannak felszerelve. Ebből az is következik, hogy aki vesz egy rakás adaptert az olcsóbb iPadhez, nem tud egyszerűen továbblépni egy Pro modellre, hiszen a nulláról újra kell kezdeni a kiegészítők beszerzését. Viszont akinek már iPhone lapul a zsebében, annak megvannak az iPad Mini és Air töltéséhez is szükséges Lightning kábelei.

Van még egy nagyon lényeges hasonlósá g a telefonokkal. Az iPad Air és a Mini abban is felzárkózott az Apple többi eszközéhez, hogy nem valami pár éves rendszercsipet kapott, hanem a tavaly ősszel bemutatott A12 Bionic processzort. Ezt a változatot az iPhone XS, XS Max és XR mobilokban találjuk meg. Az iPad Pro ebben is előrébb jár, a profi tabletek a többmagos, komolyabb grafikus alegységgel ellátott A12X Bionic csippel vannak felszerelve.

Rovatok