Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb alumíniumgyártóját kibertámadás érte

2019. március 20., szerda 11:57 | aznap frissítve

A Hydro cégcsoport, amely az egyik legnagyobb alumíniumtermelő a világon, több gyárában is kézi irányításra volt kénytelen váltani, miután számos országban érte ransomware (váltságdíjat követelő zsarolóvírussal operáló) kibertámadás az üzemeiket. A 40 országban jelen lévő, több mint 35 ezer alkalmazottat foglalkoztató cég bejelentése szerint (amelyet a saját honlapjuk kilövése után a Facebookon tettek közzé) a támadás hétfőn éjjel kezdődött, és még jelenleg is tart, számolt be a BBC.

Egyes üzemekben teljesen le kellett állítani a termelést, viszont más gyárak és a Hydro erőművei rendben működnek. A támadás több amerikai egységet és norvég olvasztóműveket is érint. Az alkalmazottakat offline (az irodákban kiragasztott felhívások útján) figyelmeztették, hogy

eszük ágába se jusson bejelentkezni email-postafiókjukba a céges gépekről. 

A norvég biztonsági szervek vizsgálják annak lehetőségét, hogy a viszonylag új ransomware fenyegetés, a LockerGoga áll-e a támadás mögött. Egyelőre azonban nem lehet biztosat tudni a támadás forrásáról. 

A cég szakemberei elismerik, hogy a termelési műveletek ma már sokkal jobban függenek a számítógépes irányítástól, mint régebben, így egy sikeres támadás sokkal nagyobb károkat képes okozni. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy van lehetőség a korábbi gyártásirányítás visszaállítására, így a legtöbb üzemben zavartalanul folytatódhat a termelés.

A közleményeikben kiemelik, hogy a támadás kizárólag a termelésben okozott fennakadásokat, és nem alakultak ki a biztonsággal kapcsolatos veszélyhelyzetek

Rovatok