Index Vakbarát Hírportál

A Google meghajolt Európa előtt, más böngészőket is engednek Androidra

2019. március 20., szerda 11:36

A Google bejelentette, hogy ezentúl minden androidos európai felhasználó eldöntheti, hogy melyik böngészőt akarja használni a telefonján. Az előzmény a tavaly nyáron a Google-nek adott 4,3 milliárd eurós (1400 milliárd forintos) gigabírság az Európai Bizottságtól.

A Google elleni eljárást a multiellenes offenzívát vezető Margrethe Vestager versenyjogi biztos kezdeményezte, amiért az amerikai gigavállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken. A Bizottság szerint a Google megsértette az uniós versenyszabályozást azzal, hogy előírta a telefongyártóknak, hogy csak akkor kerülhet az androidos készülékeikre a hivatalos Google Play alkalmazásbolt, ha egyúttal a Google keresőjét teszik alapértelmezetté, és az ő appjait telepítik előre. Azt is aggályosnak tartották, hogy a nyílt Android monopolizálásával a cég megfojtja az innovációt, hiszen ha a gyártók nem akarnak lemondani a Google operációs rendszeréről, akkor az alternatív rendszereket kevesebb értelme lesz fejleszteni.

A háttér megértéséhez annyit érdemes tudni, hogy  bár maga az Android bárki által felhasználható, nyílt és ingyenes platform, a felhasználók által megszokott Androidhoz képest ez csak egy lecsupaszított, fapados változat. A rendszer lelkét a sokak által alapfelszerelésnek tekintett Google-appok és -szolgáltatások adják, ezeket viszont már minden gyártónak a Google-től kell licencelnie, ahogy magát az Android márkanevet is. Azt pedig, hogy ki kaphat licencet, a Google dönti el, márpedig ők kompatibilitási problémákra hivatkozva idáig nem adtak licencet más, a sajátjuktól jelentősen eltérő Android-változatokhoz.

A Google eleinte felháborodottan reagált a döntésre, ami ellen fellebbeztek is. Hiába állították azonban, hogy a Google és az Android szinergiái éppen hogy a versenyt javítják, kénytelenek voltak elfogadni a lényegében változatlanul hagyott döntést.  A cég ezek után azzal próbálkozott, hogy elkezdett licencdíjat kérni a gyártóktól a Play Store-ért és más alkalmazásokért, miközben a Chrome-ot és a Google saját kereső appját ingyenesen kínálta. Most azonban, úgy tűnik, érdemben tesznek a valódi versenyért:

Az androidos telefonokon mindig, bármilyen keresőmotort és böngészőt tetszés szerint lehet majd telepíteni attól függetlenül, hogy mi volt előzetesen installálva a készülékre a vásárlás idején

– közölte most a hivatalos vállalati blogon Kent Walker, a Google globális ügyekért felelős alelnöke. Azt egyelőre nem jelentették be, hogy pontosan mikor kerül sor a változásra.

Az elmúlt években sorra kapta  a nagyobbnál nagyobb büntetéseket a Google az Európai Bizottságtól, és éppen hétfőn jelentették be, hogy újabb nagy eljárás indul a Google ellen, ezúttal az AdSense miatt.

Rovatok