Index Vakbarát Hírportál

Kamu volt az éjjeli papagáj újrafelfedezése

2019. március 22., péntek 12:22

John Young ausztrál ökológus azzal került be többször is a hírekbe az utóbbi időszakban, hogy rátalált a száz éve kihaltnak hitt, Ausztráliában élő éjjeli papagáj egy élő példányára, és fészkelésére utaló bizonyítékokra is lelt. Csakhogy rajta kívül senki sem látta a madarat, és ez kétségeket ébresztett a kollégákban. Mostanra kiderült, hogy az egész csak átverés volt.

Young 2013-ban robbant be a tudományos köztudatba, amikor állítása szerint képes volt lefényképezni a világ amatőr és profi ornitológusai között a Szent Grállal felérő értékű éjjeli papagájt. A madarat rajta kívül a sorozatos erőfeszítések dacára senki sem tudta megtalálni. Mondjuk voltak, akik már akkor is furcsállták, hogy miért nem árulja el, hogy hol lőtte a képet,

de ő madárvédelmi okokra hivatkozva titkolózott.

A fotó után Young munkát kapott az ausztrál állatvédelmi hivataltól (Australian Wildlife Conservacy, AWC), hogy kiterjedt terepi kutatásokat folytasson a madár megtalálása érdekében. És ért is el eredményeket – legalábbis úgy tűnt. Például rátalált egy fészekre, amelyben papagájtoll és tojásmaradványok voltak. Emellett a papagáj hangját is rögzíteni tudta.

Tavaly aztán komoly kétségek merültek fel Young szavahihetőségével kapcsolatban, ezért egy négytagú, megbecsült ornitológusokból és konzervációbiológiai szakemberekből álló vizsgálóbizottságot állítottak fel Young bizonyítékainak ellenőrzésére.

A vizsgálat eredményeit most hozták nyilvánosságra, és ezek lerombolták Young szakmai hitelét. Kiderült, hogy az általa szolgáltatott bizonyítékok mindegyike fabrikált, és valójában

semmi nem utal arra, hogy valaha is találkozott volna az éjjeli papagájjal vagy annak bármilyen nyomával.

A fészekben talált tollról készített fényképe például nem volt azonos azzal a tollal, amelyet később bizonyítékként bemutatott. Azon a felvételen pedig, amelyen állítása szerint az éjjeli papagáj hangja hallható, valójában egy másik ausztrál madár hangja hallható, amelyet bárki letölthet egy szabadon hozzáférhető online madárhang-adatbázisból.

Az AWC most a bizonyítékok fényében Young több közleményét is visszavonta, minthogy azok az Australian című lap által idézett érvelés szerint „olyan módszerek alkalmazásával születtek, amelyek nem egyeztethetők össze az AWC előírásos eljárásaival.”

Magyarul csalás történt.

Ahogy az lenni szokott az efféle tudományos lebukások alkalmával, Young teljes karrierje egy szempillantás alatt kártyavárként omlott össze. Máris visszavonták egy másik ausztrál madárral, a barnabegyű guvatfürjjel kapcsolatos másik cikkét, és minden eredményének valóságtartalma megkérdőjeleződött. Az egész éjjelipapagáj-őrületet elindító 2013-as fotóról a legtöbb ornitológus már azt gondolja, hogy csak egy bozótosba helyezett kitömött madarat ábrázol.

A közelmúltban több hasonló ügyről is írtunk, amikor elismert kutatókról derült ki, hogy átverték a kollégáikat és a világot:

Rovatok