Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligenciával a pénzmosás ellen

2019. március 22., péntek 11:12

Az utóbbi időszakban több nagy nemzetközi bank is milliárd dolláros nagyságrendű büntetéseket volt kénytelen fizetni, mert nem tettek meg mindent az ellen (vagy esetleg egyenesen közreműködtek abban), hogy nemzetközi bűnözői szervezetek rajtuk keresztül mossák tisztára az illegális forrásokból származó bevételeiket. Az HSBC-nek 2012-ben 1,9 milliárd dolláros büntetést kellett fizetnie a drogkartellek pénzmozgásainak tűréséért, míg a Danske Bank az utóbbi hónapokban került egy gyanús orosz pénzalapok millióiról szóló botrány középpontjába.

A Silent Eight nevű szingapúri startup szerint az ő általuk fejlesztett, mesterséges intelligencián alapuló algoritmus segíthet megelőzni, hogy a bankok efféle kalamajkába kerüljenek. A gépi tanulás segítségével fejlődő programjuk

képes felismerni és megakadályozni a kétes eredetű pénzekkel végrehajtott tranzakciókat, még azelőtt, hogy végbemennének.

A Silent Eightet egy lengyel matematikus, Martin Markiewicz alapította. Szerinte a mesterséges intelligencia minden tekintetben hatékonyabban képes kiszűrni a gyanús pénzmozgásokat, mint azok a módszerek, amelyeket a bankok manapság használnak. Ez utóbbi módszerek ugyanis még ma is sokszor banki tisztviselők aprólékos munkáját feltételezik, akik milliónyi tranzakciót bogarásznak át, és így próbálják azonosítani azokat a személyeket, illetve szervezeteket, amelyek szerepelnek valamilyen szankció által érintett szereplőket tartalmazó listán.

A cég szoftvere például az észak-koreai rezsim tisztviselői által kezdeményezett számlanyitásokra, esetleg az iráni atomprogrammal kapcsolatba hozható személyek vállalatalapítási próbálkozásaira vadászik.

Semelyik bank sem szeretné, ha azon kapnák, hogy az észak-koreai atomprogramot finanszírozza

– nyilatkozta Markiewicz a CNN-nek.

Hasonlóan járt a londoni Standard Chartered bank is, amely 2012-ben 600 millió dolláros büntetést volt kénytelen fizetni, miután az amerikai hatóságok rájöttek, hogy egyik egysége megsértette az Irán elleni pénzügyi szankciókat. A Standard Chartered a hasonló kellemetlenségek megelőzése érdekében ma már a Silent Eight kuncsaftja, és a startup technológiája folyamatosan monitorozza a pénzmozgásaikat.

Rovatok