Index Vakbarát Hírportál

A túl forró tea nyelőcsőrákot okozhat

2019. március 25., hétfő 16:31 | aznap frissítve

A túl forró, vagyis 7 decinél több 60 Celsius-fokos tea rendszeres fogyasztása megnöveli a laphámsejtes karcinóma (squamous cell carcinomas - SCCs) kialakulásának kockázatát a nyelőcsőben, állapította meg Farhadi Iszlami, a Teheráni Orvostudományi Egyetem tudósa vezette nemzetközi kutatócsoport. Eredményeikről az International Journal of Cancer című szaklapban számoltak be, jelenti az MTI.

A forró tea és a nyelőcsőrák közötti összefüggést régóta sejtették már, ezért az ENSZ Egészségügyi Világszervezethez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) már korábban a lehetséges rákokozó kategóriába sorolta a 65 Celsius-foknál forróbb italok ivását, Iszlami és csapatának kutatása viszont most meg is erősítette ezt.

A vizsgálatok során egyébként 2004 és 2017 között az észak-iráni Golesztán tartományban élő több mint 50 ezer férfi és nő adatait gyűjtötték össze, a résztvevőket átlagosan tíz éven át követték figyelemmel. A teafogyasztás pontos körülményeiről szóló információk mellett a tudósok szocio-ökonómiai adatokat és a táplálkozási szokásaikat is feljegyezték.

A résztvevők között a vizsgált időszak alatt 317-nél alakult ki laphámsejtes karcinóma, a nyelőcsőrák egyik leggyakoribb fajtája. A lehetséges egyéb befolyásoló tényezőket, például a dohányzást és alkoholfogyasztást kizárva a szakértők egyértelmű statisztikai összefüggést találtak a tea hőmérséklete és a rák kialakulása között, amely elsősorban a forró ital okozta sérülések, és az emiatt kialakukó gyulladásos folyamatok miatt jöhet létre.

Rovatok