Index Vakbarát Hírportál

Erősen növekszik a Xiaomi

2019. március 25., hétfő 14:20

Az olcsó mobilokat és más digitális eszközöket áruló kínai Xiaomi igen szép nyereséget ért el 2018 utolsó negyedévében, bár a bevétele elmaradt az elemzők által várt 47,4 milliárd jüantól, csak 44,4 milliárd jüan (1,85 billió forint) jött össze.

A hongkongi tőzsdén jegyzett vállalat profitja 276 millió dollár volt.

Mindez elég szép növekedést jelez, hiszen a cég bevétele 26,5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. Leglátványosabban a Kínán kívülről származó bevételek nőttek, elsősorban Indiában értek el sikereket, de azért idehaza is látható az erősödő jelenlétük, elvégre saját márkaboltot is nyitottak Budapesten. Tavaly év végén már a forgalom 40 százalékát tette ki a külföldről származó bevétel, ami 2017 végén még csupán 28 százalék volt. 

Bár a rollertől az okosmérlegig mindenféle eszközt árul a Xiaomi, még mindig a mobilok hozzák neki a legtöbb pénzt, bevételének 65,1 százalékát. A cég ráadásul azon kevés gyártók egyike, amely jelentősen tudta növelni a piaci részesedését a többiek rovására: közel 30 százalékos éves bővüléssel 118,7 millió készüléket adott el.

A terméktípusok közt az okoseszközök kategóriája is szépen erősödik, a bevétel negyedét ezek hozzák. Internetes szolgáltatásokkal viszont még nem keres túl sokat a Xiaomi, pedig ebben muszáj lesz erősíteni, mert csak így fenntartható a hardverek alacsony haszonkulcsa.

(TechCrunch)

Rovatok