Index Vakbarát Hírportál

Őrült töltőversenybe kezdtek a mobilgyártók

2019. március 26., kedd 14:45

Évek óta első helyen áll a mobilozók kívánságlistáján a többnapos üzemidő, és bár valóban nő az energiatároló kapacitás, ezzel megszületett az igény a több ezer milliamperórás akkumulátorok töltésének gyorsítására is. Most a Xiaomi ígér nagyot, a kínai gyártó bemutatott egy 100 wattos adaptert, amellyel

17 perc alatt 100 százalékra tölthető egy 4000 mAh-s aksi.

A legtöbben ennek a közelébe sem érnek. A Huawei kifejlesztett egy 55 wattos adaptert az összehajtható Mate X mobilhoz, ám az még nem kapható. Az Oppo 50 wattig jutott, és 17 perc alatt egy kicsit kisebb (3700 mAh-s) aksit tudnak feltölteni 65 százalékra. De még a hétköznapi laptopok is csupán 65-75 wattos töltőt kapnak, egyedül a gamer konfigurációk igénylik ennek a sokszorosát, és azok sem a gyors töltés miatt, hanem hogy legyen elég energiájuk a profi grafikus csip meghajtásához.

Lényeges, hogy a töltő önmagában nem elég, a készüléknek is támogatnia kell a gyors energiafelvételt. Azok a készülékek, amelyeken nem támogatják a magasabb fokozatot, egyszerűen nem vesznek fel annyi energiát, amennyit a töltő le tudna adni – a mai modern eszközök legalábbis megoldják, hogy ne süljenek szét a túlzott terheléstől.

Az aksi belső kémiai folyamatai is igencsak befolyásolják az energiafelvétel gyorsaságát, ez a töltés trükkösebb része. Bízzunk benne, hogy a Xiaomi is komolyan veszi ezt, és nem fordul elő még egy olyan katasztrófa, mint aSamsung Galaxy Note 7 mobilokkal pár évvel ezelőtt.

(Android Police)

Rovatok