Index Vakbarát Hírportál

Betilthatnak két iPhone-modellt szabadalmi okok miatt

2019. március 27., szerda 09:36

Két éve tart a Qualcomm és az Apple között jogi csata, és a két cég nagyjából nyolcvan ügyben vitatkozik egymással. A csipgyártó Qualcomm a szabadalmait veti be az Apple ellen, hogy a technológiái licencelésekor jobb tárgyalási pozícióba kerüljön, és azzal fenyegeti az Apple-t, hogy megakadályozza az iPhone értékesítését. Az Apple viszont megkérdőjelezi a Qualcomm-szabadalmak valódi értékét, és nem akarja kifizetni azt a kétmilliárd dollárt, amit a csipgyártó szeretne rajta behajtani.

Az Apple kedden az egyik ilyen ügyben vereséget szenvedett, de egy másikban neki lett igaza.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (ITC) kedden érvénytelenítette a Qualcomm szabadalmát egy energiafogyasztást csökkentő funkcióval kapcsolatban, ám ugyanazon a napon egy másik ügyben a bíróság úgy döntött, hogy a Qualcommnak egy másik szabadalma alapján megtiltható bizonyos régebbi iPhone modellek eladása. A végső döntésre azonban júliusig várni kell. Az egyik kereset az iPhone 7 és 7 Plus mobilokat érintette, amelyek bár több éves modellek, még most is kaphatók, és ezáltal több milliárd dollártól eshet el az Apple, ha betiltják azok forgalmazását.

Az Apple azzal érvelt a neki győzelmet hozó ügyben, hogy a Qualcomm az egyetlen amerikai riválisát szeretné kizárni a piacról, és ez megnehezítené a mobiltechnológia további fejlődését. Egyenesen azzal vádolja a Qualcommot, hogy úgy viselkedik, mint egy monopólium. Ez még bizonyításra vár, de annyi biztos, hogy a Qualcommnak óriási befolyása van a mobilok iparágában, és évente több milliárd dollárt költ a cég fejlesztésekre, amiket szinte az egész világon használnak.

Mindezekkel szemben a Qualcomm azt hozta fel, hogy képtelen érvényt szerezni a szabadalmainak, és ezáltal csökken az innovációs munkájának értéke. Még a Huawei-kártyát is kijátszották: ha ők nem tudnak megerősödni, abból a globális piacon előnyt szerezhet a kínai mobilgyártó csipfejlesztő részlege. A Qualcomm szerint az Apple és a rivális Intel úgy használták fel a Qualcomm technológiáit a termékeik javítására, hogy azért nem fizettek licencdíjat nekik.

(Bloomberg)

Rovatok