Index Vakbarát Hírportál

Már egy gleccser növekedésének sem lehet örülni

2019. március 27., szerda 09:04

Két évtizedig tartó zsugorodás után megint növekedni kezdett Grönland ikonikus Jakobshavn gleccsere, amit a NASA a leggyorsabban vékonyodó jégtömegként tart számon, egyfajta időzített bombaként, amely az elolvadásával tudna katasztrófát okozni az alacsonyan fekvő tengerparti területeken.

A szakértők mégsem lettek boldogak, sőt, még jobban tartanak ettől a jeges óriástól. A körülbelül 110 000 négyzetkilométer lefedő Jakobshavn gleccser pereme évente 2,9 kilométerrel húzódott vissza, és a jégréteg évente 40 méterrel vékonyodott, mígnem ét évvel ezelőtt nagyjából hasonló mértékben növekedni kezdett.

„Úgy gondoltuk, ha egy gleccser elkezd visszahúzódni, semmi sem állítja meg” - mondta Josh WIllis, a NASA-nál futó kutatási projekt egyik vezető tudósa, a visszafordulásról beszámoló tanulmány egyik vezető szerzője. „Kiderült, hogy ez nem igaz.”

A természetes óceáni változások, amelyek hasonlóak az El Niňohoz, a környékbeli vizek hőmérsékletét 3,6°C-szal csökkentették bizonyos mélységekben az elmúlt évek átlagához képest. A tanulmány szerzői azonban kihangsúlyozták, hogy ismét melegedni fognak ezek a vizek, ezért a gleccser növekedése nem tekinthető előrelépésnek a klímaváltozás szempontjából.

A tudósok a felfedezésekből arra következtetnek, hogy az óceán hőmérsékletének nagyobb a hatása a gleccserek növekedésére és olvadására, mint azt korábban vélték. Más tanulmányok is arra jutottak, hogya grönlandi jég egésze különösen érzékeny a melegedésre.

Hosszú távon valószínűleg meg kell változtatni az óceánszint növekedésével kapcsolatos előrejelzéseket - mondta Willis.

(Motherboard)

Rovatok