Index Vakbarát Hírportál

Sztárépítész tervezi a CERN új központját

2019. március 27., szerda 22:30

Renzo Piano olasz építész tervezi a CERN új oktatási és tudományos kommunikációs központját - írja az MTI. 

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN), a világ legnagyobb részecskegyorsítójának otthona egy új tudományos központot fog nyitni, amelyet a Pompidou-palotát is megálmodó Renzo Piano olasz sztárépítész tervez.

A tudomány kapuja nevű központ, amelynek építése jövőre kezdődik és két évig tart, az oktatást és a tudományos kommunikációt fogja szolgálni a nagyközönség számára a CERN szerdán kiadott közleménye szerint.

A Genfben épülő központ célja, "a tudományos kultúra és csere olyan pólusának létrehozása, amely a nagyközönség felé nyit, kiállítóterekkel, kísérleti laboratóriumokkal, oktatási szándékkal és egy hatalmas amfiteátrummal, ahol a szakemberek és más közönség számára tartanak rendezvényeket".

A projektet április 8-án fogja részletesen ismertetni Fabiola Gianotti, a CERN igazgatója Renzo Piano és John Elkann, a Fiat Chrysler autógyártó cég elnöke társaságában, a cég a központ egyik fő szponzora.

Az 1953-ban alakult szervezetnek jelenleg 23 tagállama van, ez a világ egyik legnagyobb és legtekintélyesebb tudományos kutatási központja, amely részecskefizikai kutatásoknak ad otthont. Itt működik tíz éve a nagy hadronütköztető, a 27 kilométer hosszú, gyűrű alakú alagúttal rendelkező részecskegyorsító. A nagy hadronütköztető kísérleteinek egyik legérdekesebb eredménye, hogy 2012-ben - fél évszázaddal a feltételezésük után - sikerült bizonyítani az "isteni részecskének" is nevezett Higgs-bozon létezését. 

A négymilliárd euróból megépített LHC-t folyamatosan fejlesztik, 2026-ra tervezik a kibővített, nagy luminozitású nagy hadronütköztető (High-Luminosity Large Hadron Collider - HL-LHC) munkába állását.

Rovatok