Index Vakbarát Hírportál

80 millió dolláros pert bukott el a Bayer

2019. március 28., csütörtök 11:13

San Franciscóban folytatódott az a per, amelyben felelősnek találták a Bayert abban, hogy rákot okozott a glifozáttartalmú gyomirtószere. Most a büntetés mértékét is kihirdették:

felperesnek, a non-Hodgkin limfómában megbetegedett Edwin Hardemannak 5 millió dollár kártérítést ítéltek meg

Ezen felül a vállalatnak 75 millió dollár büntetést kell fizetnie. A bíróság korábban bizonyítottnak találta a glifozát és a rák összefüggését.

Az Egyesült Államokban negyven éven át Roundup néven forgalmazott terméket eredetileg a Monsanto fejlesztette ki, ám a társaságot tavaly 63 milliárd dollárért felvásárolta a Bayer, így lettek ők az alperesek. Mint kiderült, a Monsanto nem figyelmeztette a Roundup felhasználóit arra, hogy a terméke rákot okozhat, sőt, most is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy kutatások egész sora szerint a glifozát nem rákkeltő.

Csak az Egyesült Államokban 11 200 ember perelte be a Bayerta Roundup miatt.

Mint azt korábban megírtuk, a bírósági ítélet korántsem jelenti azt, hogy a glifozát rákkeltő lenne, csupán annyi biztos, hogy a károsultak ügyvédei sikeresen meggyőztek 12 átlagembert az esküdtszékben az állításaik megalapozottságáról.  Pár ilyen eset alapján képtelenség bizonyítani egy faktor hatását, ehhez ellenőrzött kísérletekre van szükség.

Számtalan ilyen kísérletet lefolytattak már, és a túlnyomó többségük nem mutatott ki semmilyen rákkeltő hatást. Az Egészségügyi Világszervezet, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Európai Bizottság és az amerikai Környezetvédelmi Hivatal egységesen azon az állásponton van, hogy nincs bizonyíték a glifozát rákkeltő voltára.

Rovatok