Index Vakbarát Hírportál

Iráni hekkereket fogott a Microsoft

2019. március 28., csütörtök 10:16

A Microsoft átvette az irányítást 99 weboldal fölött, melyeket korábban iráni hekkerek használtak washingtoni célpontok ellen. A támadók érzékeny személyes adatokat próbáltak ellopni az áldozataiktól, hamis LinkedIn, OneDrive és Hotmail szájtok bevetésével.

Mint kiderült, az APT35 és Phosphorus néven ismert, iráni kötődésű hekkercsoport leginkább magánfiókokat próbált feltörni, és vagy disszidenseket vettek célba, vagy olyan személyeket, akik az Egyesült Államok államkincstáránál vagy más kormányzati hivatalban dolgoznak.

Az amerikai államkincstárhoz tartozik az Iránnal szembeni gazdasági szankciók kezelése

A Microsoft beperelte a hekkereket, így kért felhatalmazást a bíróságtól arra, hogy átvegye a weboldalaik fölött az irányítást. A vállalat többek közt arra hivatkozott, hogy a hekkerek kárt tettek a saját és a termékei márkanevében, amikor meghamisították azokat, hogy áldozatokra vadásszanak.

Nemcsak átvette a cég a weboldalakat, hanem egy olyan eszközt állított be, amellyel monitorozni tudja az adatforgalmukat, ezáltal lekövették a támadásokat, és figyelmeztették az érintett felhasználókat.

(NY Times)

Rovatok