Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett hazánkba az Apple Watch EKG funkciója

2019. március 28., csütörtök 09:30

Fél évet kellett várni arra, hogy az Apple az Egyesült Államok után több más országban bekapcsolja egy szoftverfrissítéssel a Watch 4 okosóra EKG funkcióját, és ne csak az egyszerűbb szenzorok működjenek benne. A gyártó 18 európai országban aktiválta a szívveréseket vizsgáló műszert, köztük van Magyarország is.

Az EKG alapvetően arra jó, hogy kiszűrjék vele a szívritmuszavarokat. Ebben nagyon hasznos tud lenne egy karóra, amely mindig ott van a felhasználónál, így abban a pillanatban el tudjuk végezni a mérést, amikor úgy érezzük, hogy valami nincs rendben.

Mint egy szakorvostól megtudtuk, a kórházi mérések elvégzésekor sok esetben nem találnak semmit, és még a 24 órara feltett klinikai EKG-műszer is elvétheti a keresett ritmuszavarokat, ha nem túl gyakori a jelenség - az óra a statisztikai esélyeken javít.

Hazánkban a keringési betegségek még mindig a vezető halálokok közt vannak, de a cukorbetegeknek, a magasa vérnyomásban szenvedőknek és a pajzsmirigy betegeknek is érdemes rendszeres méréseket elvégezni. Hatvan éves kor fölött is fontos szűrőeszköz, 90 év fölött pedig már majdnem minden második ember ritmuszavaros.

Az EKG funkcióhoz a watchOS 5.2 telepítése szükséges.

Rovatok