Index Vakbarát Hírportál

Először van 100 milliárdos forgalom a Huaweinél

2019. március 29., péntek 10:46

A Huawei átlépte a bűvös százmilliárdos határt, a 2018-as üzleti évben 19,5 százalékos növekedéssel 107,13 milliárd dollár volt a forgalma. Ennek a fő mozgatórugója a fogyasztói üzletág volt, vagyis a mobiltelefonok, amelyekből egyre többet adnak el, és műszaki szempontból is felzárkóztak az élmezőnyhöz. Ez a részleg több mint 45 százalékkal növelni tudta a bevételét.

Eközben viszont a Huawei hálózati berendezéseket gyártó részlege a nyugati országokban kemény kritikákat kap a biztonsági hiányosságok miatt, és ennek a részlegnek enyhén vissza is esett a forgalma.

A bevételnél nagyobb mértékben nőtt a Huawei profitja, körülbelül 25 százalékkal, ez éves szinte 8,7 milliárd dollárt jelent. Ez még össze sem hasonlítható azzal a pénzmennyiséggel, amit az Apple visz haza nyereségként évente, de a Huawei a mobiltelefonok eladott darabszáma alapján már a második helyen áll a világon.

Mérnöki hibák

A nyugati országok hónapok óta kritizálják a Huaweit, hogy kiberbiztonsági fenyegetést jelentenek a hálózati termékei, és ezzel kapcsolatban a napokban sok fontos információ látott napvilágot.

A Huawei brit kiberbiztonsági laboratóriuma (melyben a brit kormány és a mobilszolgáltatók szakértői is tagok) jelentést adott ki arról, hogy a kérdéses eszközökben általános és rendszerszintű szoftvermérnöki problémákat látnak, és ezek olyan sérülékenységeket tesznek lehetővé, amelyet többféle rosszindulatú elkövető kihasználhat – akár maga a Kínai állam is, ha kémkedni szeretne. 

(CNBC)

Rovatok