Index Vakbarát Hírportál

Norvégiában áll a bál az asztrológiai képzés miatt

2019. március 29., péntek 12:09

Elég jó pénzt lehet keresni Norvégiában asztrológusként, és ez pont elég is volt ahhoz, hogy az ország törvényei alapján állami akkreditációt kapjon az asztrológusképzés – írja a Times Higher Education oktatási szakportál.

A döntésen kiakadtak a norvég egyetemek vezetői és az ország tudósai, megkérdőjelezve, hogy Norvégia valóban tudás alapú gazdaságot épít-e.

A kurzus akkreditációja azt jelenti, hogy a norvég diákok állami kölcsönből kereshetnek értelmet a csillagok állásában.

A Norvég Oktatási Minőségellenőrző Hivatal (NOKUT) adta meg az akkreditációt, de a döntésért a kormányt hibáztatják, mert a hatályos törvények nem követelnek meg semmilyen szigorú akadémiai kritériumot a képzésekkel kapcsolatosan. A Herkules nevű asztrológiai iskola, amelynek négy norvég városban futnak képzései, sikeresen érvelt amellett, hogy igenis van igény az asztrológiára.

Az országban körülbelül háromszáz professzionális asztrológus dolgozik rész- és főmunkaidőben, a fizetések jók, és ha van kereslet erre a munkára, akkor van igény akkreditált képzésre, ez ma a törvény Norvégiában – mutatott rá Gisle Henden, a Herkules iskola alapítója és vezetője.

A NOKUT is figyelmeztette korábban a norvég kormányt, hogy valamilyen akadémiai sztenderdeket meg kéne követleni az oktatási intézményektől, ám nem hallgattak rá. További gondot jelent, hogy egy esetleges szigorítás a szintén akkreditált vallási képzéseket is hátrányosan érintheti.

(THE)

Rovatok