Index Vakbarát Hírportál

Nem tudtak megegyezni a nagyhatalmak a világűr leszereléséről

2019. március 29., péntek 22:05

Megállapodás nélkül ért véget pénteken az ENSZ leszerelési konferenciája, melyen 25 ország – köztük Kína, Oroszország és az USA – folytatott tárgyalásokat a világűrbeli fegyverkezési verseny megakadályozása érdekében, írja az MTI. A világűr leszerelésére irányuló erőfeszítéseknek több mint tíz éve nincs kézzelfogható eredménye.

A tanácskozás pénteken ért véget, és semmilyen időpontot nem jelöltek meg a tárgyalások esetleges folytatásához. 

Oroszország és Kína olyan szerződést szeretne, amely megakadályozza egyes fegyverzetek felvonultatását az űrben. Az Egyesült Államok elutasítja ezt a megközelítést, és inkább egyes agresszív viselkedésmódok betiltását szorgalmazza. A tárgyalások kudarcában szerepe volt annak is, hogy az Egyesült Államok februárban felmondta a rövid- és közepes hatótávolságú atomrakéták korlátozására vonatkozó szerződést (INF) Moszkvával, amire válaszul Oroszország is felfüggesztette részvételét a szerződésben.

Szerdán egyébként India új űrhatalomként tetszelegve rakétával megsemmisített egy műholdat. Ez Guilherme de Aguiar Patriota, az ENSZ leszerelési konferenciájához akkreditált brazil nagykövet szerint csak még inkább bizonyította a szerződés megkötésének szükségességét, mert a nemzetközi jog jelenlegi állapotában

nem kifejezetten tilos egy tárgy űrbeli megsemmisítése.

Rovatok