Index Vakbarát Hírportál

Másnaposságmentes szintetikus alkohol érkezik a boltokba

2019. április 1., hétfő 10:37

David Nutt egykoron vezető gyógyszerügyi tanácsadó volt az Egyesült Királyságban, mígnem azt találta mondani, hogy az ecstasy és az LSD kevésbé veszélyes, mint az alkohol, mire munkaadói jobbnak látták elköszönni tőle. Ő azonban ettől korántsem veszítette el érdeklődését az alkohol élettani hatásait illetően, sőt.

Nutt már 1983-ban, doktorandusz korában felfedezett egy vegyületet, amelyet az alkohol ellenmérgének nevez, bár arról nincs információnk, hogy ez mennyire hatásos. Most az általa alapított cég bejelentette, hogy olyan mesterséges alkoholpótlékot fejlesztettek ki, amelyet alcosynth-nek neveztek el.

Az alcosynth az állítások szerint részegséget igen, másnaposságot viszont nem okoz. Win-Win.

Nutt az alkohol hatását kutatta az agy úgynevezett GABA (gamma-amino-vajsav) rendszerére, amely egy a neuronok közötti kommunikációban szerepet játszó idegi ingerületátvivő (neurotranszmitter) anyag. Az alkohol sokféle hatást kifejt az agyban, és e hatások különféle GABA-receptorok (az idegsejtek felszínén lévő fehérjék, amelyekhez beköt a GABA, és ennek hatására különböző sejten belüli mechanizmusok indulnak be) aktiválása révén valósulnak meg.

Ma már tudjuk, hogy az alkohol hol fejti ki a jó és a rossz hatásait az agyban, és e hatások milyen receptorok segítségével alakulnak ki

- nyilatkozta Nutt a Guardiannek. A kutató jó hatáson a részegséget, rossz hatáson a másnaposságot érti. Ígérete szerint az alcosynth lehetőséget fog biztosítani az ivás hatásainak tetszés szerinti módosítására. Bizonyos típusai csak kellemes bizsergést fognak a fogyasztónak kölcsönözni, mások viszont rendesen berúgatják majd.

Nutt, régi vágású meg nem értett, magányos tudósként saját magán próbálta ki a vegyületet (mivel másokon már bűncselekmény lett volna, a szükséges engedélyek hiányában), és meg van elégedve a hatásaival. Még legkevesebb ötéves engedélyezési eljáráson kell az alcosynth-nek átesni, míg az Egyesült Királyságban élelmiszer-adalékanyagként engedélyezhetik.

A szeszipar az elemzők szerint akár vevő is lehet a fejlesztésre, hiszen ahogy az utóbbi években egyre sötétebb dolgok derülnek ki az alkohol egészségügyi hatásairól (amit a legutóbbi időkig a dohányzással ellentétben még afféle ártalmatlan bohóságként tudtak láttatni, pedig semmivel sem kevésbé veszélyes annál), a fogyasztók várhatóan úgy fognak egyre inkább az alternatívák felé fordulni.

Tehát az alcosynth egyszer talán valóban kapható lesz a boltokban is, és talán tényleg nem leszünk másnaposak tőle.

Ugyanakkor a másnaposságnak nem sok köze van a szesz valódi veszélyeihez (például az ezerféle rák veszélyének súlyos megnövekedéséhez), amivel a szintetikus alkohol semmit se tud kezdeni.

Rovatok