Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai gazdag srácok hazudnak a legtöbbet

2019. április 2., kedd 15:36

A University College London oktatáskutatói 40 ezer tinédzser hazudozási szokásait vizsgálva jutottak a címben szereplő megállapításra. Eredményeik szerint a fiúk általában többször füllentenek mint a lányok, de a szülők anyagi helyzete is pozitívan hat a lódítási hajlandóságra.

Mondjuk csak az angol ajkú országok 15 éves szülöttei szerepeltek a kutatás célpontjai között. Közülük a skótok és az észak-írek a legőszintébbek, az angolok a középmezőnyben végeztek, míg az észak-amerikaiak rettentően hazudósnak bizonyultak. Rajtuk kívül még Ausztráliában, Új-Zélandon és Írországban végeztek felméréseket.

A kutatásban a matematikai képességükről kellett a gyereknek hazudniuk - pontosabban igazat kellett volna mondani, csak ez nem mindig sikerült. Az egyik kérdésben arról kellett vallaniuk, hogy mennyire ismerik a felsorolt 16 matematikai koncepciót, amelyek között voltak sokszögek, vektorok és negyedfokú egyenletek is. Csakhogy a sok releváns kifejezés közé elrejtettek nem létező, de nagyon matematikusul hangzókat is, például “helyes számok”, “szubjektív skálázás” vagy deklaratív függvények”.

Ezeket persze valójában nem ismerhették, sokan mégis beikszelték, hogy ők aztán nagyon vágják a témát.

A kutatók valójában csak az ezekre adott válaszokra voltak kíváncsiak, és az ezekre adott válaszok alapján hasonlították össze a fiúk-lányok, szegények-gazdagok és az eltérő országokban lakók lódítási késztetését.

A kutatók nem tudnak igazán magyarázatot adni arra, hogy a fiúk, a tehetősebbek és az amerikaiak miért hantáznak többet, mint mások, mindenesetre azt gyanítják, hogy az Egyesült Államok és Kanada pozitivizmusa hatással lehet erre. A gazdagabb fiatalok talán kevéssé érzik jól magukat attól, hogy ha be kell vallaniuk, hogy valamit nem tudnak, illetve

hozzászokhattak a nagyzoláshoz.

Forrás: Guardian

Rovatok