Index Vakbarát Hírportál

Egy sima matricával át lehet verni a Tesla robotpilótáját

2019. április 2., kedd 09:06

A Tesla részleges önvezető funkciói már öt éve elérhetők, és a cég évről évre újabb frissítéseket ad ki a rendszerhez, újabb funkciókkal ruházva fel azt. A jelenlegi állapot szerint a Tesla modelljei már maguktól tartják a sávot, és sávot is váltanak, ha szükségesnek ítélik. A kormányzáshoz a kamerák az út felfestéseit figyelik.

Csakhogy nem muzsikálnak túl jól, ha a hivatalos jelzéseket kell megkülönböztetniük a véletlenül vagy szándékosan az úttestre ragasztott egyéb jelzésektől - demonstrálta a kínai Keen Security Labs nevű IT-biztonsági cég.

És itt ne valami nagy dologra, például teljes félrevezető csíkokra kell gondolni, mindössze egy vagy néhány fehér foltra. Ha okosan helyezik el ezeket az úton, azzal

rávehető a Tesla robotpilótája, hogy áttérjen a szembejövő sávba.

Az efféle támadást pofonegyszerű megvalósítani, a hozzá szükséges anyagok bárhol beszerezhetők

- írják a cég mérnökei tanulmányukban. Nem ez volt az egyetlen sikeres Tesla-hekkelésük. Sikerült különféle képek vetítésével meggyőzniük a komputert, hogy esik az eső, és bekapcsolt az ablaktörlő, illetve - ami ennél biztonsági szempontból aggasztóbb - sikerült vezeték nélküli kapcsolatot létesíteniük a kormányzórendszerrel, és egy videojáték-kontrollerrrel tudták irányítani az autót.

A Tesla nem reagált a konkrét vádakra, viszont megjegyezték, hogy ezek a veszélyek nem valósak, hiszen a sofőr bármelyik pillanatban visszaveheti a kormányzást a robotpilótától. Független szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez sem jelent teljes biztonságot, mivel a robotpilótával utazó vezetők hajlamosak elkényelmesedni, figyelmük elkalandozik, sőt

előfordult, hogy valaki el is aludt közben.

Forrás: New Scientist

Rovatok