Index Vakbarát Hírportál

Egymásra talált a béka Rómeó és Júlia

2019. április 2., kedd 12:01

Az egész világ lélegzet-visszafojtva követte a híreket Rómeó kétségbeesett - és sokáig reménytelennek tűnő - társkereső próbálkozásairól. Rómeó egy Sehuencas-béka, a bolíviai köderdőkből származik, és egy évtizeden keresztül úgy tűnt, hogy fajának egyetlen életben maradt képviselője. Így arra sem mutatkozott esélye, hogy valaha megismerheti a szerelmet.

Évekig énekével hívta reménybeli szerelmét, de aztán feladta, és két éve már nem is brekegett.

Szállásadója, a bolíviai Alcide d'Orbigny Természettudományi Múzeum azonban nem adta fel, és formabontó médiakampányt kezdett a faj megmentése - és Rómeó becsajozása - érdekében. Társkereső profilt regisztráltak számára a Match.com oldalon, és pénzgyűjtő akciót kezdeményeztek, hogy expedíciót indíthassanak a köderdőbe, hogy a patakokat átfésülve végre nőt találjanak Rómeónak.

Az erőfeszítéseket siker koronázta, hiszen nem egy, hanem rögtön kettő hölgyet is találtak számára, illetve az ugyancsak begyűjtött két másik hím számára. Ami különösen jó, hogy a békákról bebizonyosodott, hogy egészségesek, és nem fertőzöttek egy gombával, amely rengeteg kétéltűt ölt meg az utóbbi időben.

Senki sem akarja, hogy Rómeó, élete első intim pillanatában elkapjon valami csúnya nyavalyát.

Tehát a reménybeli partnerek készen álltak, de egészen mostanáig vártak arra, hogy összeismertessék őket egymással. A nagy találkozásról természetesen felvétel is készült, íme:

Kamerákat állítottunk fel, hogy az első randi minden egyes pillanatát megörökíthessük. Az egész kutatócsoport lélegzetvisszafojtva a történéseket, amelyek számunkra a világ talán legnagyobb love storyjával érnek fel. Hiszen reméljük, e kapcsolat megment egy egész fajt

- írta a Global Wildlife Conservation nevű szervezet blogposztjában. Az első randi olyan jól sikerült, hogy az ifjú szerelmesek már össze is bútoroztak - közös akváriumba helyezték őket.

Amikor egy egész faj sorsa forog kockán, tényleg nincs idő arra, hogy lassan szánják rá magukat az összeköltözésre

- tette hozzá Teresa Camacho Badani, a múzeum főherpetológusa. A kissé túltolt romantikázáson túl értékelhető jelei is voltak annak, hogy a dolognak párzás és kis békák lehetnek a következményei, ugyanis Rómeó két év múltával újra hallatni kezdte párzásra hívó hangjait, és udvarló viselkedésbe kezdett.

A sikert az információhiány is veszélyezteti. A kutatók szinte semmit sem tudnak e békafaj szaporodásáról, például nem tudják, hogy hova szeretnek petézni: kövekre vagy növények leveleire. Így nem is biztosak abba, hogy a számukra kialakított környezet végül elnyeri-e a kétéltűek tetszését.

Forrás: Geek.com

Rovatok