Index Vakbarát Hírportál

Bizonytalanok, manipulatívak, és 30 évvel idősebb a párjuk

2019. április 2., kedd 05:02

A Pécsi Tudományegyetem kutatói a Sugar-kapcsolatok iránti nyitottság pszichológiai összefüggéseit vizsgálták 2018 őszén. Arra voltak kíváncsiak, hogy miként függ össze bizonyos személyiségjellemzőkkel a Sugar-kapcsolat iránti nyitottság a fiatal nők esetében. A kutatás szerint a saját magukkal és közvetlen intim kapcsolataikkal szemben is bizonytalan, továbbá a manipulatív nők nyitottabbak az ilyen típusú, üzleti alapú párkapcsolatokra.

Sugar-kapcsolatnak azokat az üzleti alapú viszonyokat nevezik, amikben az idősebb és tehetősebb fél (Sugar Daddy, ha férfi, illetve Sugar Mommy, ha nő) anyagi támogatást nyújt a fiatalabb félnek (Sugar Baby, ha nő, illetve Sugar Boy, ha férfi) a találkozásokért cserébe. A találkozások általában szabadidős tevékenységek, amelyek akkor szexuális természetűek, ha mindkét fél beleegyezik ebbe, fogalmaz dr. Meskó Norbert evolúciós pszichológus docens.

„A Sugar-kapcsolathoz hasonló, üzleti alapú viszony valószínűleg már régóta létezik (ilyen lehetett a kitartottság vagy az ágyasság intézménye régebben). Napjainkban, a Sugar-kapcsolat támogatására kialakított webes felületek – és ezek határozott reklámkampányai – miatt feltehetőleg sokkal több potenciális résztvevőt ér el annak lehetősége, hogy üzleti alapú viszonyban vegyen részt" – mondja dr. Meskó Norbert, aki Ipolyi Dóra PhD-kutatóval közösen végzi a kutatást.

A 2018 szeptemberében zajlott anonim online kutatás után az elemzéshez 1607 (18–28 év közötti) nő adatait használták fel, ez az életkori és nemi csoport a Sugar-kapcsolat leggyakoribb célcsoportja. A kérdőívben a motivációt, a kötődést, az önértékelést, a személyiségjellemzőket vizsgálták, illetve a Sugar-kapcsolat elfogadását speciális kérdéssorral mérték.

A bizonytalan nőkre jellemzőbb

Kik ezek a nők?

A kutatásban részt vevő 1607 fiatal nő lakhely szerinti megoszlása a következő volt. Főváros vagy annak vonzáskörzete: 106 fő, nagyváros: 92 fő, közepes nagyságú község/kisváros: 278 fő, nagyméretű falu: 487, kisebb falu: 647 fő. Párkapcsolati státuszuk szerint 595 főnek jelenleg nincs kapcsolata, 88 főnek alkalmi szexuális kapcsolatai vannak, 588 fő elkötelezett párkapcsolatot tart fenn, de nem él együtt partnerével (együtt járnak), 336 fő elkötelezett párkapcsolatban/házasságban él együtt a társával. 165 fő regisztrált felhasználó valamilyen online társkereső oldalon, 8 fő regisztrált felhasználó valamilyen online Sugar-kapcsolatot közvetítő oldalon, 21 fő mindkét fajta oldalon regisztrált felhasználó, és 1413 fő egyik fajta oldalon sem regisztrált felhasználó.

Az eredmények szerint a fiatal nők esetében a Sugar-kapcsolat iránti nyitottság pozitív összefüggést mutat a külső motivációval és negatív összefüggést a belső motivációval: tehát akik inkább külső, materiális ösztönzőkért hajlamosak feladatokat elvégezni, azoknak vonzóbb és reálisabb lehetőségként merülhet fel a Sugar-kapcsolat létesítése, mint akik a dolgukat a tevékenység öröméért teszik, illetve örömüket lelik abban, amit csinálnak, derült ki a vizsgálatból.

„Azt találtuk, hogy a Sugar-kapcsolat iránti nyitottság összefügg a bizonytalan kötődéssel. A fiatal nők, akik számára a baráti, családi és egyéb közvetlen kapcsolataik szorongást keltők, mert attól tartanak, hogy elveszíthetik a hozzájuk közel állók szeretetét és érzelmi támogatását, nyitottabbak az üzleti alapú viszonyokra, mint azok a nők, akiknek nincs ilyen fajta problémájuk a kapcsolati intimitással. Hasonló összefüggés mutatkozik azon bizonytalan kötődésű nők esetében is, akik számára a bensőséges kapcsolatok valamiképp kényelmetlenséggel járnak együtt, ezért igyekeznek elkerülni az ilyen érzelmi bevonódással járó viszonyokat. Ők is nyitottabbak a Sugar-kapcsolatra, mint a közvetlen környezetükhöz biztonságos érzelmi kapcsolódásra hajlamosabb társaik" – állítja dr. Meskó.

A következő vizsgált terület az önértékelés volt, amely fordított összefüggést mutatott a Sugar-kapcsolatok iránti nyitottsággal.

Akik bizonytalanabbak saját maguk másokhoz viszonyított értékességével kapcsolatban, azok vonzóbbnak és reálisabbnak ítélnek egy üzleti alapú viszonyt, mint azok, akik magasabb önértékeléssel rendelkeznek.

A sötét oldal vonzásában

A legérdekesebb eredmények a Sugar-kapcsolat iránti nyitottság és az instabilitással, impulzivitással és a negatív érzelmek szabályozási nehézségeivel jellemezhető személyiségvonások közötti összefüggésről árulkodnak. Arról van szó, hogy a fiatal nők, akiknek problémát jelent saját érzelmi állapotaik megnevezése/megélése/értékelése (például nehezen tudják megnevezni az aktuálisan átélt érzelmet, nem igazán tudják, honnan ered, és nem is képesek azt irányítani, befolyásolni), nyitottabbak a Sugar-kapcsolatok iránt, mint azok a társaik, akikre kevésbé jellemző ez a hétköznapi kapcsolatokat befolyásoló nehézség.

Ezek a kedvezőtlen személyiségjellemzők megnehezítik, hogy tulajdonosuk biztonságban érezze magát egy bensőséges érzelmi kapcsolatban, és

gyakran viharos érzelmi konfliktusokba kerülnek környezetükkel, szeretteikkel. Az ilyen típusú probléma lelki hátterében az önazonosság-tudat éretlensége áll, amely az önmagunkról való vélekedésnek a kiskamasz-kori szinten való megrekedésével szemléltethető a legjobban

– fogalmaz dr. Meskó. A másik meglepő eredményt a Sugar-kapcsolat iránti nyitottság és az úgynevezett sötét személyiségvonások között mérték. A fiatal nők, akikre inkább jellemző, hogy manipulatív módon viszonyulnak embertársaikhoz, és gátlástalanul, akár másokat kihasználva, rajtuk keresztülgázolva érvényesítik érdekeiket, nyitottabbak a Sugar-kapcsolat iránt, mint a társaik, akik kevésbé rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal.

„Ezek az eredmények megerősítik azt az elképzelésünket, hogy a fiatal nők számára a Sugar-kapcsolat iránti nyitottságban mérhető egyéni eltérés része lehet egy általánosabb életvezetési stratégiának. Része egyfajta világszemléletnek, értékrendnek és egyéni logikának, amely nem feltétlenül tudatosan szervezi az egyén társas kapcsolataival összefüggő döntéseit. Ez azt jelenti, hogy azok a fiatal nők, akik érdeklődőbbek, elfogadóbbak és nyitottabbak az anyagi alapú viszonyok iránt, mint más társaik, olyan személyiségjegyekkel rendelkeznek, amelyek megkönnyítik számukra ezt a hozzáállást" – mondja a kutató. A Sugar-kapcsolatokban lévő nők tehát kevésbé tudnak biztonsággal kötődni a szeretteikhez és barátaikhoz, alacsonyabb az önértékelésük, gyengébb a belső motivációjuk, éretlenebb és kevésbé integrált személyiséggel rendelkeznek, végül pedig hajlamosabbak mások manipulálására, kihasználására, és cinikusabbak, mint azok a társaik, akik kevésbé nyitottak a Sugar-kapcsolatokra.

Na és a szex?

A pécsi kutatók további vizsgálatot terveznek a témában, a kutatás első lépcsője ugyanis nem minden részletre ad választ. Dr. Meskó Norbert és Ipolyi Dóra szerint izgalmas kérdés lehet a Sugar-kapcsolat iránti nyitottság és a szerelem átélésének, valamint a szexuális kapcsolatok és a szexuális motiváció közötti összefüggés feltárása. A kutatás következő lépcsőfokához tartozó kérdőív itt található. A pszichológuskutatók 18–28 év közötti, valamint 40 évnél idősebb válaszadókat keresnek.

Rovatok