Index Vakbarát Hírportál

Vemhes ámbráscetet mosott partra a víz, 22 kiló műanyaggal a gyomrában

2019. április 2., kedd 16:26

Az óceánokat elborító műanyagszennyezés következtében egyre sokasodnak a nagy mennyiségű emészthetetlen szemét elfogyasztása miatt elpusztult állatokról szóló hírek. Nemrégiben a Fülöp-szigetek partjainál találtak egy bálnát negyven kilogramm műanyag hulladékkal a szervezetében, most pedig szinte szóról szóra megismétlődött a szomorú eset Szardíniánál.

Ráadásul a most áldozatul esett ámbráscet vemhes volt, amikor elpusztult vélhetően a lenyelt 22 kilogrammnyi műanyag miatt (a halál pontos okát még nem állapították meg hivatalosan). Partra sodródásakor már halott volt, ahogy a méhében talált magzat is. A SeaMe elnevezésű környezetvédő csoport munkatársa elmondta a CNN-nek, hogy a cet felboncolásakor

szemetes zsákokat, halászhálókat, vezetékeket, csöveket, mosószeres zacskót találtak, ezek márkája, sőt vonalkódja is azonosítható volt.

Rajtuk kívül sok más tárgyat találtak, amelyek már azonosíthatatlanok voltak. A fejlődés késői szakaszában járó magzat szinte biztosan azelőtt pusztult el, hogy a 8 méter hosszú anya partra sodródott volna a Szardínia turisták által előszeretettel látogatott Porto Cervo üdülőhelyén.

Az olasz környezetvédelmi miniszter, Sergio Costa felháborodott hangú Facebook-posztot tett közzé az eset után:

Vannak még emberek, akik szerint ezek nem fontos problémák? Számomra ezek élveznek prioritást [...] Hozzászoktunk az eldobható tárgyak nyújtotta kényelemhez, és nemtörődömmé váltunk a múltban. Ennek most kell viselnünk a következményeit. Csakhogy mindenekelőtt az állatok fizetnek ezért

- írja Sergio Costa, aki hivatkozik arra, hogy az EU 2021-től betilt számos eldobható műanyag használati tárgyat, például a szívószálakat, a fülpiszkálókat és az evőeszközöket.

Rovatok