Index Vakbarát Hírportál

Az aszteroida kiirtotta a dinókat, de a gombáknak meg se kottyant

2019. április 3., szerda 08:15

A gombák evolúciójáról sokkal kevesebb információval rendelkezünk, mint az állatok törzsfejlődéséről, mivel a gombák termőtestjei nagyon rosszul fosszilizálódnak, így messze kevesebb a gombakövület, mint az állat- vagy növénymaradvány. A legutóbbi időkig ezért szinte a sötétben tapogatóztunk, amikor az olyan alapvető jelentőségű kérdésekre kellett válaszolnunk, hogy mikor voltak a gombákat érintő tömeges kihalási események, és mikor jelentek meg robbanásszerűen új fajok.

Ezért hiánypótló a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban működő Lendület Gomba Genomika és Evolúció Csoport tanulmánya, amelyben egy nagy nemzetközi konzorcium vezetőiként nem kevesebbre vállalkoztak, mint felrajzolni a ma élő kalapos gombák családfáját. Ehhez a legmodernebb filogenetikai módszereket hívták segítségül, számol be az MTA.hu.

Az elmélet szerint minél több ponton különbözik egymástól két gombafaj genomja, annál régebben váltak el egymástól. Így a génállományuk elemzésével elméletben meg lehet határozni, hogy mely csoportok állnak közelebbi rokonságban egymással, sőt még időbeli becslést is lehet tenni egy-egy csoport megjelenéséről. Persze könnyebb ezt mondani, mint megcsinálni, hiszen a molekuláris óra nem azonos sebességgel ketyeg (tehát a mutációs ráta időben változik), illetve a rendelkezésre álló adatmennyiség egyszerre hatalmas és mégis hiányos. A feldolgozásához a legmodernebb számítási eljárásokra van szükség.

A létrejött családfa a legtöbb szemmel látható nagyságú, termőtesttel rendelkező gombát, összesen 5284 fajt tartalmaz.

Ezek közül jelenleg 106 fajnak van megszekvenálva a teljes genomja, így a róluk szerezhető törzsfejlődési információ még pontosabbnak tekinthető. A törzsfa elemzése azonnal felfedte, hogy a jura korban, 200-145 millió évvel ezelőtt robbanásszerű fajképződés indult meg a gombáknál. Míg a korszak elején még csak primitív fajok léteztek, addig a jura közepén megjelentek a ma kalapos gombának hívott típusok is.

Különösen érdekes, hogy a gombák törzsfájában nem találni nyomát annak, hogy a 65 millió évvel ezelőtti úgynevezett kréta-tercier kihalási esemény (amely nem esett jól a dinóknak) bármilyen módon is hatással lett volna gombák sokféleségére. Úgy tűnik, hogy ők éldegéltek tovább, mintha mi se történt volna.

Rovatok