Index Vakbarát Hírportál

Tavaly még az év emlősállata volt, most azbeszt mérgezi az egyetlen élőhelyét

2019. április 3., szerda 15:57

Az Indexen nem egyszer írtunk a földikutyáról, ami 2018-ban az év emlősállata volt. Nem véletlenül, ugyanis a szinte csak a föld alatt élő fogas vakony a kihalás szélén áll, és az elmúlt évek, évtizedek sem segítettek a helyzetén. A déli határkerítés miatt a Magyarországon élő délvidéki földikutya nagyjából 500 példányból álló populációjának egy része elpusztult. A maradék, nagyjából 250 darabosra becsült állomány megvédésére Bajánál egy 114 hektáros területet természetvédelmi területté minősített át a Földművelésügyi Minisztérium.

Most olvasónktól kaptuk a hírt, hogy ettől a területtől néhány méterre illegális szemétlerakó létesült, ahol hatalmas hulladékhegyek veszélyeztetik a megmaradt példányokat. Az esetet az Országszerte Átlátszó írta meg, cikkük szerint

a bajai földikutya-rezervátum határában, az önkormányzati kezelésben lévő ipari parkhoz tartozó egyik telekre ismeretlenek nagy mennyiségű, vegyes építési hulladékot szállítottak, köztük azbesztpalát, üveg- és hungarocell-darabokat.

Nem csak a veszélyes anyagok jelenléte, de maga a hulladéklerakás ténye is felháborítja a földikutyákért aggódó civileket.

A 2018-ban az év emlősének választott, talajlakó földikutya rendkívül érzékeny a rezgésekre, így a hulladék lerakása már önmagában veszélyezteti a megmaradásukat.

Nem tudni, hogy van-e az ügyhöz köze, de pénteken a képviselőtestületi ülésen azonnali hatállyal felmentették a területért felelős Baja Vagyon Zrt. vezetőjét. A lapnak a polgármesteri hivatal csak annyit írt, hogy az önkormányzat nem adott engedélyt a hulladék lerakására, és nem tudják, ki vagy kik tehették ezt. Ugyanakkor értesítették az illetékes hatóságot, valamint feljelentést tettek a Bajai Járási Ügyészségnél.

Az azonban továbbra sem tisztázott, hogy ki és mikor fogja eltakarítani a nagy mennyiségű szemetet. Az ügyben megkerestük Fercsák Róbert bajai polgármestert, a Földművelésügyi Minisztériumot és a természetvédelmi területért felelős Kiskunsági Nemzeti Parkot is, amint választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Rovatok