Index Vakbarát Hírportál

Lezárják Komodo szigetét, mert lopják a sárkányokat

2019. április 3., szerda 09:42 | aznap frissítve

2020-tól nem léphetnek turisták az Indonézia egyik legismertebb idegenforgalmi látványosságának számító Komodó szigetére, a híres varánuszgyíkok, a komodói sárkányok otthonába. Az ok egyszerű: a múlt hónapban a sárkányok eltulajdonítására szakosodott bűnözők egész hálózatát leplezték le, és a hatóságok más módot nem látnak arra, hogy megvédjék a történelem előtti időkből fennmaradt hatalmas hüllők fogyatkozó populációját.

A határozatlan idejű zárva tartás idején a sárkányok megóvásáért dolgozó kutatók felmérik a természetes környezet állapotát, megvizsgálják, hogy a hüllők táplálékellátása biztosított-e, illetve tesznek az endemikus (bennszülött) növényfajok megóvásáért. Az intézkedéstől azt remélik, hogy a komodói sárkányok újra sokasodni kezdenek. A bezárást azután jelentették be, hogy az indonéz környezetvédelmi és erdészeti minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy

lelepleztek egy bűnbandát, amely 41 komodói sárkányt kínált eladásra, darabját 35 ezer dollárért (10 millió forintért).

A komodói sárkányok természetesen védettek, és ők a legnagyobb gyíkok a világon. Akár három méteresre és 90 kilósra is megnőhetnek. Nyáluk mérgező, és akár az emberre is veszélyesek lehetnek. Viszont mára alig 6000 maradt belőlük a Földön, vadon csak a Komodói Nemzeti Park területén élnek.

Egyelőre csak a komodói fő szigetet zárták le a turisták elől (ott 1800 sárkány él), a Nemzeti Parkot alkotó egyéb szigeteken, például Rincán és Gili Motongon továbbra is látogathatók a varánuszok.

Forrás: Insider

Rovatok