Index Vakbarát Hírportál

50 millió dolláros büntetés a ragadozó folyóiratok kiadójának

2019. április 4., csütörtök 15:20

A nyílt hozzáférésű (open access) tudományos folyóiratok terjedésével megjelentek a rendszerrel való visszaélők is. Ők azok a kiadók, amelyek mindenféle szakmai kontroll nélkül bármilyen szemetet hajlandók leközölni nagyon tudományosan hangzó című, valójában azonban gyakorlatilag nem is létező kiadványaikban.

csak fizessen a megrendelő.

És van, aki fizet, mert a tudományos pályán való előbbre jutáshoz publikálni kell, és ha valaki csak gagyit képes előállítani, akkor még a kamu cikk is jobb a semminél. Az efféle csaló szaklapokat ragadozó folyóiratoknak nevezik, és kritikusaik szerint aláássák az egész open access mozgalom hitelét, nem is beszélve az állami támogatásokból finanszírozott publikációs díjak elherdálásáról.

Az egyik legnagyobb ragadozó kiadó az indiai Omics, amelyet, illetve tulajdonosát, Srinubabu Gedelát most 50 millió dolláros büntetésre ítélt egy amerikai szövetségi bíróság Nevadában, ahová a kiadó amerikai részlege van bejegyezve.

Az Omics elleni eljárást az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Hatóság (FTC) kezdeményezte megtévesztő üzleti praktikák miatt. Az Omics álfolyóiratok százainak kiadása mellett konferenciákat is szervezett, amelyeket - nem túl meglepő módon - ugyancsak gátlástalan eszközökkel hirdetett. Rendszeres gyakorlatuk volt, hogy a konferencia reklámjában tudományos rocksztároknak számító előadókat lengettek be, csakhogy az érintettek erről mit sem tudtak -

és persze nem is jelentek meg.

Az 50 millió dolláros büntetés mellett a bíróság felszólította az Omicsot törvénysértő gyakorlatának befejezésére, amelynek részét képezte, hogy nem tájékoztatták előre a szerzőket a publikációs díjakról, és félrevezették őket a folyóiratok tekintélyességét illetően.

Forrás: New York Times

Rovatok