Index Vakbarát Hírportál

A Toyota 24 ezer szabadalmát teszi szabadon felhasználhatóvá

2019. április 4., csütörtök 08:21

A japán autógyártó szerdán jelentette be, hogy több tízezer elektromos, illetve hibrid meghajtást érintő szabadalmáról gyakorlatilag lemond (nem kér jogdíjat a használatukért), hogy így ösztönözze a rivális autógyártókat az alacsony széndioxid-kibocsátású és energiatakarékos járműtechnológiák felkarolására. A szabadalmak szabaddá tétele 2030-ig folyamatosan fog megtörténni.

A szabadalmak olyan technológiák iparjogi védelmét látták el a múltban, amely nemcsak az elektromos, a plug-in hibrid, de az üzemanyagcellás járművek alapvető mechanizmusait működtették. A Toyota 2015-ben már kibocsátott egy kisebb csomag (5680 darab) szabadalmat, amelyek akkor az üzemanyagcellás technológia megoldásairól szóltak.

A cég fizetős technikai támogatást is kínált azoknak a gyártóknak, amelyek az ő technológiát hasznosítják, illetve az ő általa gyártott alkatrészeket építik be saját járműveikbe.

Mint közleményükben írják,

annak alapján, hogy milyen sok megkeresés érkezik hozzánk azoktól a cégektől, amelyek felismerték az elektromos és a hibrid meghajtórendszerek népszerűsítésének szükségességét, úgy látjuk, hogy itt az együttműködés ideje.

A következő években hozzáférhetővé tett szabadalmak közül 2590 az elektromos motorokat, 2020 a PCU-kat (Power Control Unit - energiairányító egység), 7550 a rendszerirányítást, 1320 a sebességváltót, 2200 a töltést, míg 2380 az üzemanyagcellákat érinti.

Persze a klímaváltozás elleni küzdelem nemes célján túl a Toyotát az is motiválhatja, hogy a rendszerei nyílttá tételével esetleg

ők határozhatják meg a következő évtizedek iparági standardjait.

Rovatok