Index Vakbarát Hírportál

Az egyik leghíresebb amerikai egyetem is dobja a Huaweit és a ZTE-t

2019. április 4., csütörtök 15:22

A Massachusettsi Műszaki Egyetem, a világ egyik vezető technológiai felsőoktatási intézménye, több más egyetemhez hasonlóan felülvizsgálja a kínai telekommunikációs cégekkel folytatott együttműködéseit. Ezzel próbálják elkerülni, hogy a Trump elnök által aláírt, nemzetbiztonsági kockázatokról szóló (és főként a kínai titkosszolgálatokkal történő összejátszással, illetve az Irán elleni kereskedelmi szankciók megsértésével vádolt kínai távközlési cégek ellen született) törvény értelmében esetleg elessenek létfontosságú állami támogatásoktól.

Előttük már több nagy amerikai és brit egyetem járt el ugyanígy.

A kínai cégekkel történő együttműködés megszakításáról szóló bejelentést a semmitmondó “A megemelt kockázatú nemzetközi pályázatokkal kapcsolatos új felülvizsgálati folyamat” című közleményben tették közzé Maria Zuber, az MIT rektorhelyettese. Ebben leírják, hogy bár az MIT kutatói természetes módon örömmel együttműködnek a külföldi kollégáikkal, már régóta érvényben vannak azok a mechanizmusok, amelyek a nemzetközi együttműködések révén fellépő esetleges kockázatokat hivatottak azonosítani.

Most úgy határoztak, hogy bizonyos országokkal - konkrétan Kínával, Oroszországgal, illetve Szaúd-Arábiával - folytatott együttműködések különösen alapos felülvizsgálatra szorulnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ettől kezdve az MIT nem fogad be új együttműködéseket a Huawei-jel, illetve a ZTE-vel (és nem hosszabbítja meg az élő szerződéseket), tekintettel a cégek ellen folyó szövetségi nyomozásra, amelyet a kereskedelmi embargók megsértése miatt kezdeményeztek.

A CNET emlékeztet arra, hogy korábban már több más egyetem is hasonlóképpen megszakította kutatási, illetve kommunikációs együttműködéseit a két kínai céggel. Így járt el például

a Kaliforniai, a Wisconsini, az Oxfordi Egyetem és a Stanford is.

Forrás: CNET

Cikkünk megjelenése után a Huawei a következő közleményt adta ki: „Csalódottak vagyunk az MIT döntését illetően, de megértjük, mekkora nyomás alatt áll az egyetem. Hiszünk abban, hogy a tudományos kutatás az egész emberiség érdekeit szolgálja, melynek függetlennek kell lennie minden geopolitikai hatástól. A Huawei Technologies visszautasítja az Egyesült Államok kormányának állításait, és bízunk abban, hogy az amerikai jogrendszer végül a megfelelő következtetésre jut majd.”

Rovatok