Index Vakbarát Hírportál

Óriási nyomtatóval újít a magyar kötődésű Formlabs

2019. április 4., csütörtök 05:02

Csütörtökön nyitja meg budapesti irodáját a 3D nyomtatókat készítő Formlabs, amely pár éve Székesfehérváron gyártja a világszerte népszerű nyomtatóinak egy részét, ám előtte még a hannoveri Messe gyártóipari kiállításon is bemutattak két új modellt, az újfajta (low force) sztereolitográfiás eljárással működő Form 3 nyomtatót, és méretesebb Form 3L változatot, amelynek ötször nagyobb a nyomtatási térfogata.

Lenyűgöző, 25 mikronos felbontással tudnak printelni, egyszerűen és nyomtalanul eltávolítható a tárgyat támogató struktúra

A vállalat termékfejlesztésért felelős vezetője, Lakatos Dávid kezünkbe nyomta a kiállításon az új printerekkel készíthető nyomatokat, és pont volt ott egy tapasztalt vevő is, és az ámulatot lehetett leolvasni az arcáról, amikor az került szóba, hogy milyen gyorsan dolgozik a dupla lézerrel felszerelt Form 3L. 

Egy speciális, Draft Resin nevű alapanyagot is bemutattak, amellyel durvább, 300 mikronos felbontással lehet prototípusokat printelni, a szokásos alapanyagoknál 3-4-szer gyorsabban.

Először a Kickstarteren robbant be a köztudatba a Formlabs, és azzal váltak világszerte ismertté, hogy a korábban 80-100 ezer dollárba kerülő, a nagyon kevés cég által használt SLA nyomtatókat elérhető áron dobták piacra.

Lakatos Dávid azt is megmutatta nekünk, hogy a cégek miféle meglepő ötletekre használnak 3D nyomtatókat. A Gillette például azt találta ki, hogy a vevői tervezhetnek maguknak egyedi borotvanyelet, és azt a személyre szóló borotvát szállítják le nekik, természetesen az alaptermék áránál valamivel drágábban. A felhozatalt látva azért eszünkbe jutott egy jó tanács az amatőr önjelölt formatervezőknek: érdemes inkább zárt nyelet készíteni, ami nem lesz tele habos-szőrös dzsuvával.IMG 20190402 131408

A vadiúj Form 3 hatezer dollárba kerül, míg a nagyobb 3L kereken tízezer dollárért kapható. Az ár is mutatja, hogy ez nem az a nyomtató, amivel kulcstartót vagy lámpakapcsolót printelünk magunknak otthon. Az SLA és a most bemutatott LFS nyomtatási módszer előnyeit az ipar tudja jól kihasználni, például biokompatibilis (protézisként beültethető) anyagok használatával.

Rovatok