Index Vakbarát Hírportál

A japán űrszonda bombát dobott a Ryugu kisbolygóra

2019. április 5., péntek 12:45

A japán űrügynökség Hajabusza-2 űrszondája robannóanyaggal töltött, kúp alakú lövedéket bocsátott a tőle 500 méterre haladó Ryugu kisbolygóra. Az aszteroida 300 millió kilométerre tartózkodik a Földtől. A küldetés célja, hogy a robbanás hatására kirepülő port és törmeléket begyűjtve az űrkutatók tanulmányozni tudják a kisbolygó összetételét.

A robbanótöltet akkora volt, mint egy baseball-labda, a teljes behatoló egység tömege, amely főként rézből készült, nagyjából 9,5 kilogramm volt. Efféle drámai kísérletet még sohasem hajtottak végre az űrkutatás történetében. A Hajabusza-2 a bomba ledobása után biztonságos távolságba vonult a kisbolygó másik oldalára. A robbanótöltetet úgy időzítették, hogy a ledobás után 40 perccel lépjen működésbe.

A Hajabusza-2 a menekülés előtt a célpont fölött hagyott egy kamerát, amelynek a becsapódás és a detonáció rögzítése volt a feladata. Az egyelőre nem világos, hogy a kamera rögzítette-e a robbanást, volt-e robbanás egyáltalán, és a képeket képes-e a Földre sugározni.

A kutatók arra számítanak, hogy a bombatámadás következtében egy nagyjából 10 méter átmérőjű új kráter jön létre a kisbolygó felszínén. A mostani lövedék csak egyike a Hajabusza-2 számos leválasztható tartozékainak. Tavaly már két landolóegységet bocsátott az aszteroida felszínére, amelyek ugrálva közlekedtek a sziklák között.

A robbanás után a Hajabusza-2 a tervek szerint visszatér a tett színhelyére, és a kilökött anyagból mintákat gyűjt. A kutatók reményei szerint e minták között lesznek olyanok is, amelyek eddig a felszín alatt pihentek, így nem voltak kitéve a kozmikus sugárzás és egyéb tényezők hatásának.

A begyűjtött mintákkal a Hajabusza-2 nagyjából másfél év múlva érhet vissza a Földre.

Forrás: Spaceflight Now

Rovatok