Index Vakbarát Hírportál

Attenborough-ról nevezték el a mentett fókát

2019. április 5., péntek 16:07

Egy súlyosan sérült felnőtt hím kúpos fókát találtak állatvédő aktivisták a norfolki Horsey tengerpartján az Egyesült királyságban. Az állat nyaka beleszorult egy gyűrű alakú frízbibe, amely megint csak az óceános műanyagszennyezésére hívja fel a figyelmet.

Az állat - megannyi szerencsétlenül járt társával ellentétben - ezúttal megúszta a balesetet, mivel az önkéntesek, akik rátaláltak, azonnal beszállították az RSPCA (Királyi Társaság az Állatokkal Szembeni Kegyetlenség Megelőzéséért, az Egyesült Királyság legrégebbi és legnagyobb állatvédő szervezete) helyi állatkórházába.

Minthogy pedig legutóbb David Attenborough új természetfilm-sorozata, a Kék bolygó II. bemutatója kapcsán került a műanyagszennyezés a figyelem középpontjába, a fókát a természetfilmes után

Sir Davidnek nevezték el.

A frízbibe szorult fókák egyáltalán nem olyan ritkák manapság. Az elmúlt két évben több ilyen állatot is találtak a norfolki partok mentén. Egy 2017-ben kimentett, Mrs Frisbee-nek elnevezett példányt tavaly sikeresen visszaengedtek a tengerbe, míg a tavaly decemberben megmentett Pinkafo névre hallgató fóka még mindig lábadozik.

A mostani fókát, Sir Davidet már többször látták úszni a part menti vizekben, nyakán a játékszerrel, de mindeddig nem tudták befogni. A Horsey-i Fókák Barátai nevű állatvédő szervezet aktivistái most hálókkal kapták el az állatot, amely 125 kilogrammot nyom. Már jó ideje éhezhetett, ugyanis Alison Charles, az állatkórház igazgatója szerint sokkal nehezebbnek kellene lennie.

Nyilvánvalóan régóta vágta már a nyakát [a frízbi], amely mély, csúnyán elfertőződött sebet hagyott maga után

- nyilatkozta Charles a BBC -nek. A műanyag szemét jelentette veszély súlyosbodását jól jelzi az, hogy bár az RSPCA-állatkórházat 1988-ban alapították, az első 20 évben egyetlen hulladék okozta sérüléssel sem találkoztak.

2008-tól azonban évi három-négy ilyen esetük van, tavaly pedig már 12 volt.

Az igazgató elmondta, hogy a fiatal fókák kíváncsi állatok, és amikor meglátják a gyűrű alakú frízbiket, abba óhatatlanul is bedugják a fejüket. Később azután már testfelépítésük miatt nem tudják kihúzni onnan. Ahogy növekednek, a gyűrű egyre inkább szorítja a nyakukat, míg meg nem fulladnak.

Rovatok