Index Vakbarát Hírportál

250 ezer éves csontot szagolt ki egy paleontológus kutyája

2019. április 5., péntek 20:48

Egy negyedmillió éve elpusztult gyapjas orrszarvú csontját szimatolta ki egy kutató kutyája az egyesült királyságbeli Peterborough-ban – írja az AOL.

A Crystal nevű négyéves beagle-nek nem ez volt az első tudományos fogása. A gazdája, Jamie Jordan paleontológus elsősorban egy háziállatot szeretett volna, amikor kutyát vett, de aztán gondolt egyet, és legendás elődje, Mary Anning példáján inspirálódva elkezdte kiképezni a kutyát ősi csontok keresésére.

Jordan először jégkorszakbeli csontokon edzette Crystalt, amelyeknek jellegzetes agyagszerű, szúrós szaguk van, aztán más korok csontjait is kiszimatoltatta vele. Ha a felszín közelében talál csontot, a kutya mindig jelez a gazdájának, de ha mélyebben fekvő leletet szagol ki, maga kezdi el kiásni.

Az ezúttal kiszimatolt csont egy 10 ezer éve kihalt faj, a gyapjas orrszarvú egy 250 ezer éve elpusztult példányának lábcsontja volt. Az állat becenevet is kapott: Stompynak, azaz tiprónak nevezték el.

Bár a cikk témájához szorosan nem kapcsolódik, a Crsystalról készült képeken megfigyelhető, hogy egy magyar cég, a Julius-K9 kutyahámját hordja.

Rovatok