Index Vakbarát Hírportál

Török hadgyakorlat okozhatta a tömeges delfinpusztulást a görög partoknál

2019. április 8., hétfő 17:10 | aznap frissítve

Szokatlanul sok döglött delfint mosott a partra a víz Számoszon és más Égei-tengeri görög szigeten az elmúlt hetekben, ez összefüggésben lehet egy nagy török tengeri hadgyakorlattal – közölte az Arhipelagosz (Archipelagos), a tengeri élővilág védelmével foglalkozó görög civil szervezet nyomán az MTI.

A civilszervezet adatai szerint február vége óta 15 elpusztult delfin tetemére bukkantak a Törökországhoz közeli görög szigetek partjain, ami drasztikus emelkedés ahhoz képest, hogy korábban hasonló időszakban legfeljebb egy-két elhullott állatot sodort csak partra a víz. Aggasztónak találták azt is, hogy

a döglött delfinek többsége fiatal állat volt, látható sérülés vagy betegség nélkül. 

Az Arhipelagosz Tengeri Természetvédelmi Intézet szakértői ugyan egyértelműen nem tudták megállapítani a delfinpusztulás okát, de arra a következtetésre jutottak, hogy a február 27. és március 8. közötti, több mint 100 török hadihajóval tartott nagyszabású hadgyakorlat vezethetett az állatok halálához. A török hadsereg ebben az időben tartózkodott az Égei-, a Földközi- és a Fekete-tengeren hanglokátorokkal és éles lőszerrel. Márpedig tudósok szerint a katonai szonárok fülsiketítő zaja sérülést okozhat a delfineknek, akár végzeteset is.

A tengerek élővilágát féltve az Arhipelagosz korábban a görög tengeri hadgyakorlatokat is bírálta.

Rovatok