Index Vakbarát Hírportál

Egymillió háztartásba vitt gigabitet a Telekom

2019. április 9., kedd 12:31

Pár éve még irigykedve néztük Dél-Koreát, hogy micsoda gigabites társadalmat építenek, de közben hazánk igen gyorsan felzárkózott. A jövőbiztos üvegszálas hálózatokat sokan még mindig a Digihez kötik, hiszen a romániai távközlési cég eleve az olcsó üvegszálas ajánlatával dobbantott nagyot hazánkban, ám eközben a Magyar Telekom is beleásta magát a modernizációba.

A Telekom azt írja, hogy 2014 és 2018 között körülbelül 240 milliárd forintot fordított a vezetékes és mobil hálózatok fejlesztésére, és ennek részeredménye, hogy egymillió háztartás, azaz minden negyedik előfizetőjük tud akár 2 gigabit per másodperces (Gbps) sebességen is netezni. 

A fejlesztés átütő hatása ma még nem látszik a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság jelentéseiben (pdf), a legfrissebb adatok szerint 2019 januárjában még csak 732 ezer magyar háztartás fizetett elő üvegszálas internetre, és ebben a Telekomon kívül a Digi ügyfelei is benne vannak. A kábeltévés előfizetők száma összesen 1,26 millió, azt pedig a Telekomon kívül még többek közt a UPC erősíti.

Kisebb támogatást is igénybe vett a Telekom a hálózatbővítéshez a Szupergyors Internet Program keretében, a pályázatokon 12,1 milliárd forint uniós és félmilliárd forint magyar állami forrást nyert el (és nagyjából ugyanennyi saját tőkét kellett hozzátennie), hogy a kisebb településekre is eljusson a modern és gyors internet.

Rovatok