Index Vakbarát Hírportál

Újra él az UV-előrejelzés

2019. április 10., szerda 14:57

Mondhatni már hagyomány, hogy április 10-től (azaz most szerdától) ismét beindítja az Országos Meteorológiai Szolgálat (O)MSZ) az UV-sugárzás-előrejelzést.

A tavaszi és a nyári hónapokban visszatérő gond (a napsütés áldásos hatásai mellett) az erős napsugárzásból adódó leégés megnövekedett kockázata. Újra és újra felmerül a kérés, hogy ezeket a kockázatokat miként lehet csökkenteni. Az OMSZ UV sugárzás előrejelzése segítségével előre megtervezhetjük a szabadidős programjainkhoz kapcsolódó öltözködésünket, a használt védekezés módját és erősségét. Tájékozódhatunk, hány percet tölthetünk a tűző napon, anélkül hogy fájdalmas bőrleégéssel, illetve egyéb egészségkárosodással kellene számolni

– közölte az OMSZ honlapján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat akkor ad ki országos UV figyelmeztetést, ha az UV sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7.5 UV Index értéket legalább az ország területének 50 százalékán. A legfrissebb országos UV Index előrejelzés megtalálható az OMSZ honlapján, illetve annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu).

Az OMSZ Meteora applikációja Android-os készülékekre tölthető le, illetve iPhone és iPad platformon is működik. Az időjárásfigyelő app kihasználja a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatlekérési lehetőségeit, a kapott cellainformációk alapján pedig meghatározza a használó helyzetét, és az adatkapcsolaton keresztül automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat számítógépéről az aktuális helyi riasztásokat, figyelmeztetéseket, előrejelzéseket. Ezek alapján egyebek mellett

A közelgő nyárra tekintettel érdemes újra tudatosítani magunkban, hogy általában dél és egy óra között a legerősebb a sugárzás, de legjobb ha délelőtt tíz óra és délután fél négy között nem tartózkodunk a napon. Akinek mégis muszáj – dolgoznia kell például –, az mindenképp kenje be szabad bőrfelületeit magas faktorú napvédő krémmel, és mindenképp viseljen jól árnyékoló fejfedőt. És legfőképp: aki nem szeretne bőrrákot kapni, ne napozzon ész nélkül.

Rovatok