Index Vakbarát Hírportál

Csütörtök estére halasztották a Falcon Heavy startját

2019. április 11., csütörtök 09:06

Miközben a világ űrkutatás iránt érdeklődő egyik fele a Messier 87 galaxis közepét uraló fekete lyukról készült első fotót ünnepelte, a másik fele lélegzet visszafojtva várta a SpaceX nehéz rakétájának, a Falcon Heavynek a második startját. (Tegyük hozzá, hogy a két csoport közt azért valószínűleg elég nagy átfedés van.) A startot eredetileg keddre tervezték, de akkor vacak idő volt, viharfelhőkkel, csapkodó villámokkal, ezért szerdára tolták az indítást.

A rakétát - némi késéssel ugyan - ki is tolták a Kennedy űrközpont 39A startállására, majd függőlegesbe állították. Az első hivatalos bejelentés helyi idő szerint este nyolcra tette a startablak nyitását (ez magyar idős szerint, csütörtök hajnal két óra. A kitűzött időpont közeledtével jött egy újabb, 32 perccel eltolt időpont, amit a SpaceX a magas légköri szelek miatt módosított.

Ezután nem sokkal Elon Musk SpaceX-főnök arról tweetelt, hogy nagyon erős szelek fújnak a magasban, valószínűleg halasztani kell, ha nem javul gyorsan a helyzet. Nos, a szélhelyzet nem javult, a SpaceX szerda estét záró tweetje már arról szólt, hogy a startot elhalasztják, mégpedig csütörtökre.

A rakéta és rakománya, a hattonnás Arabsat-6A kommunikációs műhold műszakilag jó állapotban van, szóval a startot várók csütörtök este újra szurkolhatnak, hogy az időjárás kegyes legyen a látványos, hármas landolással tervezett küldetéshez.

A Falcon Heavy rakétának bő egy évvel ezelőtt volt az első startja, akkor Elon Musk meggypiros Tesla Roadstere volt a tesztrakomány, amit sikerrel állított a rakáta Nap körüli pályára (az autó most valahol a Nap túloldalán jár, kicsivel a Mars pályáján belül). A mostani startot azért előzi meg nagy várakozás, mert a SpaceX ezúttal már fizetős ügyfélnek dolgozik, és ha sikerül a továbbfejlesztett Falcon Heavy második startja, azzal az űripari magáncég belép a nehéz rakétákat gyártók szűk klubjába.

(Bortókép: a Falcon Heavy a Kennedy Űrközpont 39A startállásán szerda délután. Fotó: SpaceX)

Rovatok