Index Vakbarát Hírportál

Levegőbe emelkedett a világ legnagyobb repülőgépe

2019. április 13., szombat 17:02 | aznap frissítve

Felszállt a világ legnagyobb repülőgépe, a Stratolaunch, számolt be a Verge. Az ikertörzsű repülőgépmonstrumot hat hajtómű emelte a levegőbe, a gépről lehetőség lesz majd teherszállító rakéták indítására alacsony földi pályára. A műholdak levegőből történő pályára állítása mellett – már amennyiben alacsony pályáról van szó – nagyon sok érvet felsorakoztattak már a szakértők. Az egyik ilyen a védettség az időjárástól, amely a földi indításnál komoly késéseket eredményezhet. 

A repülő a kaliforniai Mojave-sivatagban szállt fel szombaton délután (helyi idő szerint délelőtt 10 órakor) az első útja a tervek szerint néhány órán át fog tartani. A 226 tonnás gép 117 méteres szárny fesztávolsággal bír, összehasonításként egy Airbus A380 szárny fesztávolsága 80 méter körül alakul. 

Három hónapja még rossz hírek érkeztek a Stratolaunch háza tájáról, ugyanis több mint 50 alkalmazottukat elbocsájtották, és lefújták a saját hordozórakéták fejlesztését célzó projektjüket. A megbicsaklás a hírek szerint annak volt köszönhető, hogy meghalt a céget alapító Paul Allen, a Microsoft társalapítója. 

(Borítókép: Stratolaunch)

Rovatok