Index Vakbarát Hírportál

Anglia korlátozhatja a 18 év alattiak lájkolását

2019. április 15., hétfő 13:22

Egy most kiszivárgott tervezett szerint a 18 éven aluliak online biztonsága érdekében szigorításokat vezetne be Anglia - írja a BBC. A tervezet szerint az érintett korcsoport nem lájkolhatna a Facebookon és az Instagramon, és tilosak lennének az olyan aktivitásösztönzők is, amik arra késztetik őket, hogy több időt töltsenek online. 

A tervezet szerint a lájkolás segíthet abban a cégeknek, hogy profilozzák a felhasználókat, a strike pedig arra ösztönzi a felhasználókat, hogy minden nap aktívan használják az alkalmazást, és ezzel a fiatalokat arra ösztönzi, hogy több időt töltsenek online, vagy akkor is küldjenek videókat és képeket Snapchaten, amikor egyébként nem is lenne hozzá kedvük. 

A tervezet összesen 16 olyan szabályt állítana fel, amikben szabályoznák, hogy a 18 év alatti regisztrálóknál a  biztonsági és adatvédelmi beállítások alapértelmezetten a legerősebbek legyen.

Amelyik cég ezt nem tartja be, az a GDPR büntetésekhez hasonló nagy összegű pénzbírságra számíthat. 

A hatóság hangsúlyozza, hogy nem az a célja, hogy ne internetezzenek a fiatalok, hanem hogy mindezt biztonságos környezetben tehessék.  A tervezetet egyelőre vitára bocsátják,  ha elfogadják, jövőre léphet életbe.  A szülői szervezetek jelentős része támogatná a szigorítást, de megjelentek azok  a hangok is, amelyek szerint a biztonságos internethasználat megteremtése nem az állam, hanem a szülők feladata lenne. 

Rovatok