Index Vakbarát Hírportál

Óriási tuningot kap a magyar mobilnet

2019. április 24., szerda 11:36

A lefedettség és a mobilinternet sebessége nagyban összefügg azzal, hogy a szolgáltatók milyen frekvenciasávokon tudnak működni, és ebben most nagy változás van készülőben, az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) ugyanis árverésre bocsát egy rakás új sávot.

A jól terjedő jelű 700 MHz kerül sorra elsőként. Ennek a frekvenciasávnak a helyzetét 2020 szeptemberéig rendezni kell, az Antenna Hungáriának ugyanis akkor jár majd le a frekvenciahasználati engedélye, és az uniós céloknak megfelelően 2020-tól mobilhálózatoknak kell átadni a terepet. A tévés műsorszórásnak már zajlik a pályázata, és május 2-án kiderül, hogy mennyien adtak be érvényes pályázatot. 

Nem kell aggódni, a félmillió háztartásban használt digitális műsorszórás, vagyis az antennával ingyen fogható csatornák esetében nem lesz változás. A fizetős csatornák esetében viszont lehetőség lesz a technológia frissítésére, további csatornák és jobb minőség is elérhető lesz.

Az NMHH arra számít, hogy már nyáron aláírják a szerződést a pályázó műsorszórókkal

A szerdai sajtótájékoztatón külön kihangsúlyozta az NMHH vezetősége, hogy nem technológiát árvereznek, hanem frekvenciákat, amely a mobilok esetében a 700 MHz-es, 2100 MHz-es, 2600 MHz-es és 3400-3800 MHz-es sávokat érinti.

MAGYARÁN Az egyik legjobban terjedő 700 MHZ-ES FREKVENCIÁT FELHASZNÁLHATJÁK AZ ÉRDEKLŐDŐ SZOLGÁLTATÓK A 4G MEGERŐSÍTÉSÉRE

Még azelőtt, hogy belevetnék magukat az 5G-be, amelyhez egyelőre sem túl sok készülék, sem megbízható üzleti modell nincs. Semmi értelme nincs 5G-re rohanni, amíg az emberek több mint 90 százaléka 4G-s vagy régebbi telefonnal rohangál. 

A következő nagyon fontos frekvenciasáv a 3400-3800 MHz közötti lesz, és ott tudják majd a szolgáltatók a legnagyobb blokkokat kihasítani maguknak, ami egyenlő azzal, hogy bitang gyors letöltést tudnak rajta megvalósítani. Ebben a tartományban összesen 310 MHz-nyi blokkra lehet majd licitálni, miközben 700 MHz-en csupán 2×25 MHz-et osztanak szét a vevők közt.

Jó hír, hogy a későbbi 5G szempontjából is fontos 3400-3800 MHz-es frekvenciasáv helyzete hazánkban nagyon jól áll, mert négy évvel ezelőtt az NMHH rendet tett, a sáv tiszta és üres. Ebben jóval előrébb tartunk, mint a németek, akiknél sok kis cégnél vannak szeletek ebből a sávból.

A milliméteres hullámhosszú 26 GHz-es frekvenciákra piaci érdeklődés hiányában az NMHH nem ír ki árverést, ezért azokkal később terveznek foglalkozni.

Rovatok