Index Vakbarát Hírportál

A fizika idén is mindenkié

2019. április 25., csütörtök 14:27

Ismeretterjesztő előadások és interaktív bemutatók mellett rendhagyó fizikaverseny is szerepel az Eötvös Loránd Fizikai Társulat által koordinált tudománynépszerűsítő és szórakoztató rendezvény, A fizika mindenkié programsorozatában, amelyet pénteken és szombaton rendeznek meg több helyszínen – írja az MTI.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szervezésében szombaton egész nap ismeretterjesztő előadásokkal és kísérletekkel várják az általános és középiskolás diákokat és szüleiket a sorozat központi helyszínén, a BME Lágymányosi Campusán.

Az MTA honlapján olvasható tájékoztató szerint az érdeklődők előadást hallhatnak többek között az örvények fizikájáról, az orvosi fizikáról, a lézer ipari hasznosításáról, a "kvantum kapcsolatról" és a Wall Street-i fizikusokról is. A további programok között itt lehet válogatni.

A rendezvény ideje alatt az egyetem épületében 12 helyszínen mutatnak be kísérleteket az ELTE és a BME fizikus és fizikatanár szakos hallgatói. Az egyetem kertjében pedig Szabadtéri Fizika Show várja az érdeklődőket a Wigner Szakkollégium Kísérleti körének közreműködésével.

A szervezők beharangozó videót is készítettek kedvcsináló gyanánt:

Nemcsak Budapesten lesznek rendezvények, több vidéki helyszín is beszáll a programba:

Az országos rendezvény célja, hogy minél többen közel kerüljenek a fizikához, megértsék a felmerülő problémákat, megismerjék a lehetséges válaszokat és áttekintsék a széleskörű alkalmazásokat, valamint a fizika társadalmi hatásait.

Az esemény fővédnöke Sólyom Jenő fizikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke.

Rovatok