Index Vakbarát Hírportál

A tavalyi tömeges méhpusztulást vizsgálja a Nébih

2019. április 29., hétfő 12:16

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tavasszal folytatja a tavaly nyári tömeges méhpusztulás okainak vizsgálatát, írja az MTI. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke azt mondta, a hivatal 2018 nyár vége óta gyűjt adatokat azoktól a méhészetektől, amelyek méhei elpusztultak, illetve a közelükben lévő növénytermesztő gazdáktól. Idén tavasszal megkezdik az adatgyűjtést azoktól a méhészektől is, akiket nem sújtott a méhpusztulás.

A Nébih szakemberei a kutatókat bevonva összehasonlítják majd a kb. kétmillió összegyűjtött adatot, és matematikai modellel keresnek kapcsolatot közöttük.

Az elnök szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a külön-külön méhekre nem veszélyes vegyszerek, anyagok egymással kémiai reakcióba lépve pusztító hatással vannak a méhekre.

Ahogy tavaly megtudtuk, ha már akár pár nap is eltelik a méhek halála és a vizsgálat között, gyakran a kiváltó méreg már nem kimutatható a tetemekben.

Bross Péter megjegyezte, a nem mézelő, beporzást végző méhek száma világszerte megtizedelődött. A beporzás 99 százalékát ma már a méhészek által tartott mézelő méhek végzik.

Rovatok