Index Vakbarát Hírportál

Nyolcvanmillió amerikai háztartás adatait találták meg egy védtelen szerveren

2019. április 30., kedd 12:58

Érzékeny adatokat tartalmazó védtelen szervert fedeztek fel kiberbiztonsági szakértők, akik szerint a 24 gigás adatbázisban tárolt adatok összesen 80 millió amerikai háztartást érintenek – írja a CNET.

A két szakértő nem ment bele a részletekbe, az azonban kiderült, hogy a nevek, életkorok és nemek mellett az érintettek családi állapota, jövedelme és még a pontos tartózkodási helye is szerepelt az adatok között. Ezek egy része egyébként kódolva volt, a másik részéhez viszont bárki szabadon hozzáférhetett.

Noam Rotem, a csapat egyik vezetője elmondta, hogy ezeknek az adatoknak semmi esetre sem lenne szabad így parlagon hevernie, főleg mert az elérésükhöz semmi másra nem volt szükség, csak az adatbázis IP címére. A szakértők szerint egyébként semmi nem utal arra, hogy kiberbűnözők hozzáfértek volna az adatokhoz, ennek ellenére azonban elég aggasztó az ügy, az érintettek száma ugyanis akár több százmilliós is lehet.

A felhő alapú szervert egyébként a Microsoft hostolta a saját, Azure névre hallgató platformján, de miután tájékoztatták őket a biztonsági résről, felvették a kapcsolatot a tulajdonossal, hétfőn pedig végül le is kapcsolták az adatbázist.

Rovatok